-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce5
-
Celkový čas1 hod 20 min
Chicken Palak je moje nejoblíbenější indická omáčka se špenátem, která je jemná a obsahuje spoustu exotického koření. Špenátové kuře najdete také pod názvem Saag Wala nebo Palak Murgh.
Chicken Palak je vynikající a zdravé jídlo indické kuchyně, které je sice náročnější na přípravu, ale na konci vytvoříte vynikající autentické indické jídlo, které je skvělé k rýži basmati nebo indickým plackám čapátí. V receptu uvádím marinování masa na 4 hodiny, ale můžete jej marinovat i přes noc. Nejméně dostupnou surovinou, kterou seženete nejspíše jen ve specializovaných obchodech budou listy pískavice, které pokrmu dodají tu správnou chuť. Můžete také sehnat směs na kari, kde je pískavice společně s kurkumou obsažena. Pokud nepoužíváte přepuštěné máslo (ghí), můžete použít olej.
Suroviny:
Blanšírovaný špenát:
- 1 kg čerstvého špenátu (500 g mraženého)
Marinované kuře:
- 500 g kuřecího masa (ideálně prsa)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžička drceného koriandru (semínko)
- 2 lžičky pískavice (řecké seno)
- 1/2 lžičky koření Garam Masala
- 1 lžíce citronové šťávy (nebo limetky)
- sůl podle chuti
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
Suroviny na omáčku:
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžička drceného kardamomu (nebo 3 kousky)
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky kmínu
- 3 střední cibule
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1 lžička Garam Masala
- 12 kešu oříšků pyré
- 10 stroužků česneku
- 1 malý kousek zázvoru
- trochu vody
- 2 drcené zelené chilli papričky
- 100 g rajčatového pyré
- 1/2 lžičky drceného koriandru (semínko)
- 1 lžíce pískavice
- sůl podle chuti
- smetana ke šlehání podle chuti
VIDEORECEPT
Jak připravit špenátové kuře Chicken Palak?
Jelikož je příprava trochu náročnější, tak jsem recept rozdělil do 4 základních kroků:
- Blanšírování špenátu
- Marinování kuřecího masa
- Zázvorovo-česneková pasta a pyré z kešu
- Příprava kuřete
- Příprava špenátové omáčky a kompletace
1. Blanšírování špenátu
Začněte blanšírováním čerstvého špenátu. Čerstvý špenát očistěte a ve vroucí vodě je nechte 2-3 minuty povařit. Děrovací lžící listy vylovte a umístěte do ledové vody s kousky ledu. Špenát tak zůstane krásně zelený a zároveň si zachovává veškeré živiny a chuť.
V případě mraženého špenátu jej nechte úplně povolit a vroucí vodou jej jen přelijte. Jak blanšírovaný, tak rozmrazený špenát poté v mixéru rozmixujte do hladké směsi. Směs špenátu si odložte stranou a pusťte se do marinování kuřete.
2. Marinování kuřete Saag Wala
Ve velké míse si smíchejte jogurt, sušené chilli, drcený koriandr, garam masala, citronovou šťávu, listy pískavice a sůl. Směs rozmíchejte a poté do ní naložte kuřecí prsa nakrájená na zhruba 3 cm kostky. Marinujte v lednici 3-4 hodiny.
3. Zázvorovo-česneková pasta a pyré z kešu oříšků
Pokud zázvorovo-česnekovou pastu máte, máte méně práce. Pyré z kešu oříšků není povinnou ingrediencí, ale dodá pokrmu jemnost. Připraví se tak, že kešu oříšky namočíte do teplé vody na 15 minut a poté je s trochou vody rozmixujete na pyré. Pastu připravíte v mixéru tak, že smícháte kousek zázvoru o velikosti palce s 8-10 stroužky česneku, přidáte pár lžic vody a směs rozmixujete. Není potřeba pastu a pyré připravovat zvlášť, dejte k česneku a zázvoru i kešu oříšky a vše společně rozmixujte dohladka.
4. Příprava kuřete Saag Wala
Ve větší pánvi si rozpusťte 2 lžíce přepuštěného másla a na něm kostky masa orestujte ze všech stran. Restujte na středně velkém ohni a poté maso dejte stranou.
5. Příprava špenátové omáčky
- Na pánvi rozehřejte 3 lžíce přepuštěného másla. Do pánve přidejte celý kmín, lžičku drceného kardamomu, 1 celou skořici a 2 bobkové listy.
- Jakmile koření provoní a začne praskat, přidejte 3 najemno nasekané cibule a chvilku restujte. Poté přidejte česnekovo-zázvorovou pastu s pyré z kešu. Vše promíchejte, aby se chutě propojily a 3-4 minuty restujte.
- Vmíchejte 100 g rajčatového pyré nebo 1 velké rajče na kostičky.
- K rajčeti přidejte drcený koriandr, 1 lžičku Garam Masala, 2-3 drcené zelené papričky, 1 lžíci listů pískavice a sůl. Rajčata vařte další 4 minuty. Směs můžete podlít trochou vody.
- K základu přilijte špenátové pyré a kostky masa a vařte další 4 minuty na středním ohni.
- Nakonec omáčku zjemněte tučnou smetanou a stáhněte z plamene.
Špenátové kuře Chicken Palak doporučuji servírovat k čerstvým indickým plackám nebo rýži basmati.
Chutnalo vám špenátové kuře Chicken Palak? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Marinované kuře
Suroviny na omáčku
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews