-
Čas přípravy20 mint
-
Doba vaření40 min
-
Porce8
-
Celkový čas60 min
Bramborové halušky s uzeným masem a zelím
Bramborové halušky s uzeným masem a zelím je jídlo především známé na Slovensku, ale i u nás si toto jídlo spousta lidí oblíbilo. Kromě halušek s uzeným masem a zelím jsou také známé halušky s bryndzou a se slaninou. Tento druh halušek se také označuje jako strapačky.
Suroviny na bramborové halušky s uzeným masem a zelím
- 3 kg brambor
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 2 cibule
- 2 kg bílého kysaného zelí
- 1,5 kg uzeného masa
- sůl
- kmín podle chuti
- olej
Postup přípravy bramborových halušek s uzeným masem a zelím
- Na struhadle si oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Přebytečnou šťávu z brambor sceďte a vymačkejte.
- Do nastrouhaných brambor přidejte mouku a 2 lžičky soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, těsto by mělo být husté (dokonce víc než bramborák).
- Ve velikém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Voda by měla být slaná zhruba jako mořská voda. Jakmile bude voda vřít dejte do ní kousek těsta a pokud bude zůstane vcelku, máte dokonale připravené těsto. Pokud se bude rozpadat, přidejte 1:1 hladkou a hrubou mouku a proces s kouskem opakujte dokud těsto nevychytáte.
- Nyní použijte struhadlo na halušky tzv. “haluškovač”. Alternativou může být použití 2 lžiček, které vám vytvoří o něco větší halušky.
- Těsto dělejte na 4 várky. Halušky vařte ve vroucí vodě zhruba 5-7 minut. Halušky ode dna hezky nadzvedávejte a viřte vodu. Mezi jednotlivými várkami můžete vyměnit i vodu.
- Uzené maso zalijte v hrnci vodou a vařte zhruba 2 hodinky. Poté maso vyjměte a nakrájejte na menší kousky.
- Na trošce oleje si orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené zelí s půlkou šťávy a vařte dokud se šťáva nevypaří.
- Nakonec smíchejte halušky i směs se zelím a můžete ještě přidat vysmaženou slaninu nebo špek na kostičky.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review