Bramborové halušky s uzeným masem a zelím

Bramborové halušky s uzeným masem a zelím
  • Čas přípravy
    20 mint
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    8
  • Zhlédnutí
    86

Bramborové halušky s uzeným masem a zelím

Bramborové halušky s uzeným masem a zelím je jídlo především známé na Slovensku, ale i u nás si toto jídlo spousta lidí oblíbilo. Kromě halušek s uzeným masem a zelím jsou také známé halušky s bryndzou a se slaninou. Tento druh halušek se také označuje jako strapačky.

Suroviny na bramborové halušky s uzeným masem a zelím

  • 3 kg brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 cibule
  • 2 kg bílého kysaného zelí
  • 1,5 kg uzeného masa
  • sůl
  • kmín podle chuti
  • olej

Postup přípravy bramborových halušek s uzeným masem a zelím

  1. Na struhadle si oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Přebytečnou šťávu z brambor sceďte a vymačkejte.
  2. Do nastrouhaných brambor přidejte mouku a 2 lžičky soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, těsto by mělo být husté (dokonce víc než bramborák).
  3. Ve velikém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Voda by měla být slaná zhruba jako mořská voda. Jakmile bude voda vřít dejte do ní kousek těsta a pokud bude zůstane vcelku, máte dokonale připravené těsto. Pokud se bude rozpadat, přidejte 1:1 hladkou a hrubou mouku a proces s kouskem opakujte dokud těsto nevychytáte.
  4. Nyní použijte struhadlo na halušky tzv. “haluškovač”. Alternativou může být použití 2 lžiček, které vám vytvoří o něco větší halušky.
  5. Těsto dělejte na 4 várky. Halušky vařte ve vroucí vodě zhruba 5-7 minut. Halušky ode dna hezky nadzvedávejte a viřte vodu. Mezi jednotlivými várkami můžete vyměnit i vodu.
  6. Uzené maso zalijte v hrnci vodou a vařte zhruba 2 hodinky. Poté maso vyjměte a nakrájejte na menší kousky.
  7. Na trošce oleje si orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené zelí s půlkou šťávy a vařte dokud se šťáva nevypaří.
  8. Nakonec smíchejte halušky i směs se zelím a můžete ještě přidat vysmaženou slaninu nebo špek na kostičky.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X