
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 h 30 min
Pokud chcete připravit domácí burgery, tak je dobré začít pěkně z gruntu a vyseknout i domácí housky (briošky). Není to úplně složité a při troše štěstí a dodržování postupu se vám povedou napoprvé.
Domácí housky na hamburger sice vyžadují trochu péče i trpělivosti, ale pokud máte dostatek času na vykynutí housek, doporučuji je vyzkoušet. Budete potřebovat jen pár základních ingrediencí a můžete dokonce vyzkoušet i různé varianty briošek. Nemusíte totiž dělat klasické houstičky, ale můžete udělat černé a nebo červené, a to jednoduše s použitím přírodního barviva.
Suroviny na domácí housky na hamburger:
- 350 g hl.mouky
- 30 g cukru
- 1 lžička soli
- 1/2 kostky čerstvého drožší
- 2 vajíčka
- 30 g změklého másla
- 200 ml vlažného mléka
- na potření: 1 vejce + 1 lžíce mléka
- sezam na posypání
TIP: Červené briošky připravíte přidáním šťávy z červené řepy do těsta a černé připravíte přidáním trošky aktivního uhlí.
Postup domácích housek na hamburger
- Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek, takže v menší mističce rozšťouchejte droždí a posypte troškou cukru. Přilijte pár lžic vlažného mléka, lžičku mouky a přikryjte utěrkou. Kvásek vám vzejde zhruba za 10 minutek.
- Do větší mísy dejte 350 g hladké mouky, 30 g cukru a 1 lžičku soli. Přidejte jedno celé vejce a bílek z druhého vejce. Žloutek si nechte na potření briošek zvlášť v mističce. Nakonec vmíchejte kvásek a těsto ručně začněte hnětat. Hnětejte do chvíle, kdy bude těsto krásně hladké a všechny ingredience budou dokonale promíchané (10-15 minut).
- K těstu nyní přimíchejte 30 g másla a pořádně ho do těsta vmíchejte. Nyní přikryjte mísu s těstem hadrovou utěrkou a 1 hodinu nechte kynout při pokojové teplotě nebo na lehce teplejším místě.
- Když nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobný objem, tak ho opět promícháme, pomoučníme si pracovní plochu a těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí. Klíčem je nyní vytvořit povrchové napětí, takže po celém okraji přetáhněte okraje do středu, aby vznikl uzlíček. Spodní stranou uzlíček položce na pomoučněnou plochu a oběma dlaněmi bulku obejměte a protichůdnými pohyby tvarujte do požadovaného tvaru briošky.
- Takto připravené bulky dejte na plech dejte s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte je utěrkou, aby nám opět nakynuly zhruba na dvojnásob svého objemu. Po nakynutí rozšlehejte přebytečný žloutek a potřete jím povrch všech bulek. V této fázi můžete posypat bulky sezamem.
- Hamburgerové housky pečte 18-20 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova. Hotové bulky nechte vychladnout ideálně na mřížce a po vychladnutí si je můžete podélně rozkrojit a připravit z nich burgery nebo smažáky v housce.
Chutnaly Vám domácí housky na hamburger? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Domácí housky na hamburger
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář