- 26 května, 2025
- od Filip
- Kuchyně: Americká, Francouzská
- Obtížnost: Střední
- testing 209 zhlédnutí

-
Čas přípravy2 hod
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas2 hod 20 min
Máte rádi burgery a omrzely vás vakuované briošky, které se drolí a chutnají nevábně? Připravte si svoje vlastní doma. Není to zas taková věda, i já je podle tohoto receptu dělal poprvé.
Máslové briošky na burger je ideální připravit domácí nebo alespoň koupit čerstvé na pultech v supermarketu. Nic se nevyrovná čerstvému pečivu a s trochou péče vykouzlíte skvělé hamburgerové houstičky, které vám hosté pochválí. Z uvedeného množství surovin mi vzniklo 8 krásných kompaktních houstiček. Ještě bych rád zmínil, že jsem se na recept chtěl vykašlat kvůli tomu, že nemáme kuchyňského robota a bál jsem se zbytečně. Těsto jsem uhnětl za relativně krátkou dobu v ruce.
Suroviny na máslové briošky na burger:
- 350 g hladké mouky
- 30 g cukru
- 1 lžička soli
- 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
- 2 vejce
- 30 g změklého másla
- 200 ml vlažného mléka
- na potření: 1 vejce + 1 lžíce mléka
- bílý sezam na posypání
Postup přípravy domácích housek na hamburgery
- Rozšťouchejte si vidličkou droždí v menší misce, posypte lžičkou cukru a nechte ať droždí vytvoří kašičku. Mezitím si ohřejte mléko, aby bylo vlažné (nesmí mít víc jak 40 stupňů) a mléko přilijte k droždí. Přisypte lžičku mouky a přikryjte utěrkou, za 10 minut vám vzejde kvásek.
- Do větší mísy si odměřte hladkou mouku, cukr a sůl. Přidejte celé vejce a jeden žloutek, bílek si dejte stranou do menší mističky a nechte ho na potření houstiček. Do směsi přidejte ještě naběhlý kvásek a buďto směs nechte zpracovávat hákem na hnětení v robotovi a nebo vezměte vařečku a ručně začněte těsto hníst. Zpracovávejte ho do chvíle, kdy se všechny suroviny krásně spojí a vytvoří hladké těsto.
- Do hladkého těsta přidejte povolené máslo na plátky a promíchávejte dokud ho zcela nevmícháte do těsta. Lépe se to dělá na etapy tak, že přidáte pár plátků, hnětete a poté vmícháte další plátky másla. Jakmile máte hotovo a jste s těstem spokojeni, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout zhruba 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Vykynuté těsto promíchejte, aby splasklo a pomoučněte si pracovní plochu. Těsto rozdělte na 8 stejných kuliček buďto tak, že ho zvážíte a vydělíte hmotnost 8 a pak si jednotlivé kousky navážíte nebo těsto budete rozdělovat na dva stejné díly dokud jich nebude osm. Kuličku vezměte do ruky a po celém obvodu přehněte okraje do středu, aby vám vznikl takový uzlíček. Ten položte spodní stranou nahoru, mělo by to připomínat bulku. Oběma dlaněma bulku obejměte a protichůdnými pohyby tvarujte do požadovaného tvaru briošky.
- Bulky dávejte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným rozestupem (budou ještě kynout). Takto připravené bulky ještě zakryjte buďto utěrkou nebo druhým plechem a nechte je nakynout na dvojnásobnou velikost (40-60 min). Do misky se zbylým bílkem přidejte lžíci mléka a rozkvedlejte. Vaječnou směsí potřete vršky houstiček a posypte sezamem.
- Houstičky pečte 18-20 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova. Hotové bulky nechte vychladnout na mřížce a po vychladnutí si je můžete rozkrojit a dále je zpracovávat.
Chutnaly vám máslové briošky na burger? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Máslové briošky na burger
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář