Máslové briošky na burger

Máslové briošky na burger
  • Čas přípravy
    2 hod
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    2 hod 20 min

Máte rádi burgery a omrzely vás vakuované briošky, které se drolí a chutnají nevábně? Připravte si svoje vlastní doma. Není to zas taková věda, i já je podle tohoto receptu dělal poprvé.

Máslové briošky na burger je ideální připravit domácí nebo alespoň koupit čerstvé na pultech v supermarketu. Nic se nevyrovná čerstvému pečivu a s trochou péče vykouzlíte skvělé hamburgerové houstičky, které vám hosté pochválí. Z uvedeného množství surovin mi vzniklo 8 krásných kompaktních houstiček. Ještě bych rád zmínil, že jsem se na recept chtěl vykašlat kvůli tomu, že nemáme kuchyňského robota a bál jsem se zbytečně. Těsto jsem uhnětl za relativně krátkou dobu v ruce.

Suroviny na máslové briošky na burger:

  • 350 g hladké mouky
  • 30 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
  • 2 vejce
  • 30 g změklého másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • na potření: 1 vejce + 1 lžíce mléka
  • bílý sezam na posypání

Postup přípravy domácích housek na hamburgery

  1. Rozšťouchejte si vidličkou droždí v menší misce, posypte lžičkou cukru a nechte ať droždí vytvoří kašičku. Mezitím si ohřejte mléko, aby bylo vlažné (nesmí mít víc jak 40 stupňů) a mléko přilijte k droždí. Přisypte lžičku mouky a přikryjte utěrkou, za 10 minut vám vzejde kvásek.
  2. Do větší mísy si odměřte hladkou mouku, cukr a sůl. Přidejte celé vejce a jeden žloutek, bílek si dejte stranou do menší mističky a nechte ho na potření houstiček. Do směsi přidejte ještě naběhlý kvásek a buďto směs nechte zpracovávat hákem na hnětení v robotovi a nebo vezměte vařečku a ručně začněte těsto hníst. Zpracovávejte ho do chvíle, kdy se všechny suroviny krásně spojí a vytvoří hladké těsto.
  3. Do hladkého těsta přidejte povolené máslo na plátky a promíchávejte dokud ho zcela nevmícháte do těsta. Lépe se to dělá na etapy tak, že přidáte pár plátků, hnětete a poté vmícháte další plátky másla. Jakmile máte hotovo a jste s těstem spokojeni, přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout zhruba 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  4. Vykynuté těsto promíchejte, aby splasklo a pomoučněte si pracovní plochu. Těsto rozdělte na 8 stejných kuliček buďto tak, že ho zvážíte a vydělíte hmotnost 8 a pak si jednotlivé kousky navážíte nebo těsto budete rozdělovat na dva stejné díly dokud jich nebude osm. Kuličku vezměte do ruky a po celém obvodu přehněte okraje do středu, aby vám vznikl takový uzlíček. Ten položte spodní stranou nahoru, mělo by to připomínat bulku. Oběma dlaněma bulku obejměte a protichůdnými pohyby tvarujte do požadovaného tvaru briošky.
  5. Bulky dávejte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným rozestupem (budou ještě kynout). Takto připravené bulky ještě zakryjte buďto utěrkou nebo druhým plechem a nechte je nakynout na dvojnásobnou velikost (40-60 min). Do misky se zbylým bílkem přidejte lžíci mléka a rozkvedlejte. Vaječnou směsí potřete vršky houstiček a posypte sezamem.
  6. Houstičky pečte 18-20 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova. Hotové bulky nechte vychladnout na mřížce a po vychladnutí si je můžete rozkrojit a dále je zpracovávat.

Chutnaly vám máslové briošky na burger? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Máslové briošky na burger

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.