Výborná svíčková omáčka na smetaně

Výborná svíčková omáčka na smetaně
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 h 15 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 h 40 min

Výborná svíčková omáčka na smetaně

Výborná svíčková omáčka na smetaně spadá pod tradiční česká jídla. Svíčková omáčka je jemná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou. Tento recept připravuji z hovězího zadního masa, kterému se také říká “falešná svíčková“.

Suroviny na výbornou svíčkovou omáčku na smetaně:

  • 600 g hovězí zadní
  • 100 g anglická slanina
  • 5 ks mrkev
  • 4 ks petržel
  • 1/3 celer bulvový
  • 1 ks cibule
  • 3 ks bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • špetka tymiánu
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • na ozdobu: kolečka citrónu, šlehačka, brusinky

Příprava výborné svíčkové omáčky na smetaně

  1. Do masa v celku uděláme nožem díru a prošpikujeme anglickou slaninou. Maso osolíme, opepříme a osmahneme na rozpuštěném másle, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a koření, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dáme na hodinu a čtvrt péci do trouby.
  2. Maso, bobkový list, nové koření a pepř vyndáme z pekáčku. Zeleninu s výpekem slijeme do hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a rozmixujeme. Vmícháme smetanu a eventuálně dosolíme podle chuti. Pokud je omáčka řídká, tak ji zahustíme hladkou moukou.
  3. Maso už jen nakrájejte na libovolně široké plátky a můžete podávat.

Svíčkovou omáčku na talíři ozdobte plátkem citronu, brusinkami a šlehačkou.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Pípa

      Paní Michálková,
      věřím že vaříte ráda, ale Vaši svíčkovou bych si opravdu nedal. Je pravda, že co rodina, to recept, podobně jako s bramborovým salátem. Nějaké základní postupy by se ale dodržovat měly a to u Vás naprosto chybí. Předně se požívá obyčejný český uzený špek na špikování a zbytek pod maso. K opečenému masu se nenasype zelenina a šup s tím do trouby. Opečené maso se vyndá, zelenina se opeče a když začíná chytat barvu, přidá se cibule. Když zesklovatí, přidá se pár koleček oloupaného citronu a cukr, Teprve až se na zelenině začne z cukru dělat karamel, podlije se vývarem nebo vodou a vrátí se maso. Přiklopený pekáč pak může do trouby. Ještě bych dodal, že k zelenině se dává tymián, čerstvý nebo sušený a přidáním lžíce brusinkového džemu při dokončování omáčky se taky nic nezkazí… tož tak tedy na svíčkovou

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.