-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 h 15 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 h 40 min
Výborná svíčková omáčka na smetaně
Výborná svíčková omáčka na smetaně spadá pod tradiční česká jídla. Svíčková omáčka je jemná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou. Tento recept připravuji z hovězího zadního masa, kterému se také říká “falešná svíčková“.
Suroviny na výbornou svíčkovou omáčku na smetaně:
- 600 g hovězí zadní
- 100 g anglická slanina
- 5 ks mrkev
- 4 ks petržel
- 1/3 celer bulvový
- 1 ks cibule
- 3 ks bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- špetka tymiánu
- 250 ml smetana ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2-3 lžíce hladké mouky
- na ozdobu: kolečka citrónu, šlehačka, brusinky
Příprava výborné svíčkové omáčky na smetaně
- Do masa v celku uděláme nožem díru a prošpikujeme anglickou slaninou. Maso osolíme, opepříme a osmahneme na rozpuštěném másle, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a koření, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dáme na hodinu a čtvrt péci do trouby.
- Maso, bobkový list, nové koření a pepř vyndáme z pekáčku. Zeleninu s výpekem slijeme do hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a rozmixujeme. Vmícháme smetanu a eventuálně dosolíme podle chuti. Pokud je omáčka řídká, tak ji zahustíme hladkou moukou.
- Maso už jen nakrájejte na libovolně široké plátky a můžete podávat.
Svíčkovou omáčku na talíři ozdobte plátkem citronu, brusinkami a šlehačkou.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews