Vietnamská omáčka Nuoc Cham nejen k závitkům

Vietnamská omáčka Nuoc Cham nejen k závitkům
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    0 min
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    88

Pokud jste někdy navštívili vietnamské bistro nebo restauraci a objednali jste si smažené nebo nesmažené závitky, tak jste k ní pravděpodobně dostali i tuto typickou sladko-kyselo-slanou omáčku.

Vietnamská omáčka Nuoc Cham je skvělá především pro namáčení vietnamských závitků. Recept na smažené závitky Nem Rán najdete zde. Omáčka je jednoduchá na přípravu, stačí dodržet poměry surovin, ale ve výsledku si omáčku dochutíte podle chuti. Přikláním se k použití čerstvého koriandru, který omáčku skvěle osvěží, pokud jej však nemáte k dispozici, nezoufejte. Poměr výrazných surovin, které jsou základem chuti Nuoc Cham je limeta : cukr : rybí omáčka : voda – 1 : 2 : 4 : 8.

Suroviny na tradiční omáčku Nuoc Cham

  • 8 lžic vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1-1,5 lžíce limetové/citronové šťávy
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 kousky citronové trávy podle chuti
  • trochu strouhané mrkve podle chuti
  • nasekaný koriandr podle chuti

Postup přípravy vietnamské omáčky Nuoc Cham

  • Doporučuji použít hmoždíř, do kterého dáte třtinový cukr, trochu vody, rybí omáčku a šťávu z limetky. Tloučkem cukr drťte a nechte ho se rozpustit. Pokud hmoždíř nemáte, bohatě postačí rozpustit cukr v tekutých ingrediencích, prolisovat česnek a nasekat chilli papričku.
  • Do směsi přidejte česnek, kousek chilli papričky a citronovou trávu a dále drťte, aby se ingredience krásně rozvoněly. Nakonec směs dolijte vodou a dochuťte černým pepřem.
  • Do omáčky ještě vmíchejte trochu nastrouhané mrkve a nasekaného koriandru. Hotovou omáčku použijte k namáčení závitků.

Chutnala vám vietnamská omáčka Nuoc Cham? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nuoc Cham

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..