-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce10
-
Celkový čas40 min
Nakládaní utopenci jsou klasikou nejen českých hospod. Pokud si s přípravou dáte záležet, můžete připravit dokonalé utopence, které vám dlouho nevydrží, jak budou dobré.
Utopenci – nejlepší recept na nakládané utopence, který se v naší domácnosti už ustálil. My osobně při přípravě utopenců nepoužíváme klasické špekáčky, které jsou příliš mastné, ale libové párky. Nejdůležitější je nechat utopence dostatečně uležet, a to po dobu minimálně 14 dní. Vyzkoušejte naše utopence s pořádnou porcí zeleniny a nakládanými okurkami a uvidíte, že jiný recept už nebudete chtít používat.
Suroviny na nejlepší lák na utopence:
1 l vody
400 ml octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžíce sušeného česneku
7 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
4 bobkové listy
Utopenci – ostatní suroviny
20 špekáčků / 14 libových párků
3 červené cibule
3 bílé cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
6 lžic plnotučné hořčice
1 lžička sušeného česneku
2 lžičky grilovacího koření
chilli papričky podle chuti
nakládané okurky a feferonky
čerstvě mletý pepř
VIDEORECEPT
Postup přípravy nejlepších utopenců
Nejprve opražte na suché pánvi na středním ohni divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř) a drcené chilli. Nechte koření jen rozvonět.
Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a opražené koření. Můžete přidat také lžíci sušeného česneku. Vše společně 5 minut provařte a poté odstavte z plamene.
Nyní si připravte zeleninu, okurky nakrájejte na plátky, cibule na půlkolečka, chilli na kolečka a papriky na nudličky.
Špekáčky si oloupejte a propíchejte špejlí, aby lépe absorbovaly lák. Každý špekáček podélně nakrojte a dovnitř přidejte čerstvě namletý pepř a vnitřek lehce pomažte směsí ze lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice s grilovacím kořením a lžičkou sušeného česneku. Poté do špekáčku dejte plátek okurky, papriku a půl kolečka cibule a začněte je pěchovat do sklenic. Na dno každé sklenice dejte papriku, cibuli a chilli, poté vrstvu špekáčků a poté zase zeleninu a celý proces opakujte dokud není sklenice plná. S cibulí nešetřete, při servírování ji využijete.
Teplým lákem zalijte utopence tak, aby byly všechny ponořené.
Utopence skladujte v chladu a temnu a nechte je ideálně 1-2 týdny uležet. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.
Chutnaly vám domácí utopenci? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Lák na utopence
Utopenci
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hodnocení receptu