Utopenci – nejlepší recept

Utopenci - nejlepší recept
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    10
  • Celkový čas
    40 min

Nakládaní utopenci jsou klasikou nejen českých hospod. Pokud si s přípravou dáte záležet, můžete připravit dokonalé utopence, které vám dlouho nevydrží, jak budou dobré.

Utopenci – nejlepší recept na nakládané utopence, který se v naší domácnosti už ustálil. My osobně při přípravě utopenců nepoužíváme klasické špekáčky, které jsou příliš mastné, ale libové párky. Nejdůležitější je nechat utopence dostatečně uležet, a to po dobu minimálně 14 dní. Vyzkoušejte naše utopence s pořádnou porcí zeleniny a nakládanými okurkami a uvidíte, že jiný recept už nebudete chtít používat.

Suroviny na utopence

Suroviny na nejlepší lák na utopence:

  • 1 l vody
  • 400 ml octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 7 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 4 bobkové listy

Utopenci – ostatní suroviny

  • 20 špekáčků / 14 libových párků
  • 3 červené cibule
  • 3 bílé cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 6 lžic plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • chilli papričky podle chuti
  • nakládané okurky a feferonky
  • čerstvě mletý pepř

VIDEORECEPT

Postup přípravy nejlepších utopenců

  • Nejprve opražte na suché pánvi na středním ohni divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř) a drcené chilli. Nechte koření jen rozvonět.
  • Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a opražené koření. Můžete přidat také lžíci sušeného česneku. Vše společně 5 minut provařte a poté odstavte z plamene.
  • Nyní si připravte zeleninu, okurky nakrájejte na plátky, cibule na půlkolečka, chilli na kolečka a papriky na nudličky.
  • Špekáčky si oloupejte a propíchejte špejlí, aby lépe absorbovaly lák. Každý špekáček podélně nakrojte a dovnitř přidejte čerstvě namletý pepř a vnitřek lehce pomažte směsí ze lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice s grilovacím kořením a lžičkou sušeného česneku. Poté do špekáčku dejte plátek okurky, papriku a půl kolečka cibule a začněte je pěchovat do sklenic. Na dno každé sklenice dejte papriku, cibuli a chilli, poté vrstvu špekáčků a poté zase zeleninu a celý proces opakujte dokud není sklenice plná. S cibulí nešetřete, při servírování ji využijete.
  • Teplým lákem zalijte utopence tak, aby byly všechny ponořené.
  • Utopence skladujte v chladu a temnu a nechte je ideálně 1-2 týdny uležet. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.

Chutnaly vám domácí utopenci? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Lák na utopence

Utopenci

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Als.Jenda

      Tak tyhle s okurkou a paprikami jsou mnohem lepší než dělávám já. ?Dávám špekáčky místo libových párků.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.