- 3 listopadu, 2021
 - od Martina Dubská
 

- 
                    Čas přípravy10 minut
 - 
                    Doba vaření40 minut
 - 
                    Porce4
 
Staročeské šunkofleky s uzeným masem
Staročeské šunkofleky s uzeným masem jsou tradičním pokrmem, které vařily už naše prababičky a v české kuchyni jsou velmi oblíbeným jídlem ve spoustě domácnostech. Toto jídlo je rychlé, jednoduché a můžete ho připravit na spoustu způsobů a pokaždé jinak. My si dnes připravili šunkofleky s uzeným masem.
Suroviny na přípravu šunkofleků s uzeným masem:
- Těstoviny flíčky – 500g
 - Uzené maso – 400g
 - Máslo – 4 lžíce
 - Rozšlehané vejce – 6ks
 - Olej – 2 lžíce
 - Sůl, pepř – dle chuti
 - Máslo – 4 lžíce
 
Postup přípravy na šunkofleky s uzeným masem:
- Nejprve si ve větším hrnci uvaříme flíčky dle návodu.
 - Mezitím si nakrájíme uzené maso na malé kostičky a pokud Vám zbyde kost, tak i s nakrájeným masem je můžeme na chvilku přidat k vařícím se flíčkům, ty se pak krásně provoní.
 - Po chvilce vyndáme a uzené maso si na trošce oleje lehce osmahneme.
 - Jakmile máme flíčky uvařené, scedíme je a dáme do zapékací mísy. K flíčkům přidáme uzené maso.
 - Dokud máme flíčky ještě teplé, přidáme k nim máslo, to se tam krásně rozteče.
 - V misce si rozšleháme vejce, přidáme sůl, pepř, flíčky zalijeme a pořádně promícháme.
 - Pečeme v troubě na 180°C asi 20 minut až flíčky zezlátnou.
 - Podáváme nejlépe s kyselou okurkou či červenou řepou.
 
TIP: JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY, ABY SE NELEPILY?
- Základem jsou kvalitní těstoviny. Pokud budete mít těstoviny nekvalitní, tak se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv.
 - Používáme velký hrnec, aby měly těstoviny při vaření dostatek prostoru a nabyly tak na objemu.
 - Vaříme je vždy ve velkém množství vody – na 100g těstovin používáme 1 litr vody.
 - Jakmile začne voda vřít, přidáme lžičku soli.
 - Přidáme těstoviny a přiklopíme pokličkou, aby se voda přivedla opět co nejrychleji k varu.
 - Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dáme pryč a ztlumíme plamen, aby voda pouze probublávala.
 - Promícháme, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vaříme po dobu, která je uvedena obalu.
 - Před scezením vody jeden kousek ochutnáme a správně vařené jsou al dente.
 - Po slití vody těstoviny propláchneme studenou vodou a tím okamžitě zastavíme proces vaření uvnitř a těstoviny nebudou dál měknout.
 - Nakonec k nim přilijeme trošku olivového oleje. Vyhneme se tak slepeným těstovinám.
 - Na závěr posypeme nasekanou petrželkou.
 
Vyzkoušejte také:
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Hodnocení receptu