-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce6
-
Celkový čas40 minut
Staročeská hospodská česnečka s bramborem
Staročeská hospodská česnečka s bramborem je velmi dobře známá česká polévka. Stejně jako silný vývar i česneková polévka přijde vhod při kocovině nebo po probdělé noci. Polévka je typicky bezmasá, ale já občas přidávám i kousek uzeného masa na kostičky.
Suroviny k přípravě staročeské hospodské česnečky
- 4 větší brambory
- 1 cibule
- 10 stroužků česneku
- 1 litr zeleninového vývaru lze nahradit vodou
- 2 kuličky nového koření
- 1 vejce
- bobkový list
- drcený kmín
- majoránka
- čerstvá petrželová nať nebo libeček
- sůl & pepř
- máslo nebo olej
- starší pečivo na krutony
- sýr Eidam nebo Gouda k podávání
Staročeská hospodská česnečka postup přípravy:
- Na másle nebo oleji si v hrnci orestujte nakrájenou cibuli na kostičky a jakmile zesklovatí (zprůhlední), tak ji zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidejte brambory nakrájené na kostičky, lžičku drceného kmínu, bobkový list a dvě kuličky nového koření.
- Zhruba 5 minut vše povařte a poté přidejte 5 stroužků česneku nakrájených na plátky. Dalších 5 stroužků prolisujte a odložte je stranou. Budete je potřebovat před koncem vaření, aby neztratil svou chuť a vitamíny.
- Přidejte majoránku, petrželovou nať nebo libeček podle chuti a ještě polévku dochuťte solí s pepřem.
- Jakmile budou brambory měkké, vypněte sporák a do polévky vmíchejte rozšlehané vajíčko a prolisovaný česnek.
Jak česnečku podávat?
Česnečku servírujte do hlubokého talíře nebo misky, přidejte trochu strouhaného sýra a na vrch posypte smažené krutóny z pečiva.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review