Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha

Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    840

Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha

Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha je recept na dršťkovou polévku, kterou jsem viděla u Zdeňka Pohlreicha. Podle tohoto klasického receptu polévku připravuji a je výborná. V tomto receptu zmíním i postup jak dršťky předvařit, abyste nemuseli sáhnout po kupované variantě.

Suroviny na staročeskou dršťkovou polévku od Pohlreicha

  • 500 g předvařených držtěk
  • 1,5 l hovězího vývaru nebo vývaru z drštěk
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 oloupaná brambora
  • 2 lžíce mouky na zahuštění
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl & pepř

TIP: Do polévky můžete v kroku 3 přidat lžíci rajčatového protlaku. Polévka bude o trochu červenější.

Jak připravit dršťky a jak dlouho vařit dršťky v papiňáku?

  1. Okrájejte si dršťky od nehezkých okrajů a poté je promněte se 2 vrchovatými lžícemi soli. Dršťky pořádně omyjte ve studené vodě.
  2. Dršťky si pokrájejte na pár menších kusů kvůli manipulaci, dejte je do studené vody, kterou přiveďte k varu a vařte 30 minut.
  3. Po 1. vaření je nyní opět propláchněte a celý proces opakujte, přiveďte čistou vodu k varu a vařte zhruba 30 minut. Během druhého vaření můžete přidat trošku soli.
  4. Jakmile jste dršťky 2x povařili a propláchli, tak si nyní můžete připravit vývar, který poté budete potřebovat do polévky.
  5. Do hrnce dejte oloupanou cibuli, 3 kuličky nového koření, 5 celých pepřů a dršťky a vařte vývar zhruba 2 hodiny. Pokud vaříte dršťky v papiňáku, postačí vám 1 hodina. Vývar je hotový.
  6. Dršťky si nakrájejte na zhruba půlcentimetrové proužky a dejte stranou.

Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha postup přípravy

  1. V hrnci si rozehřejte tuk (sádlo/olej), přidejte najemno nakrájenou cibuli a na středním ohni ji restujte dozlatova.
  2. Jakmile je cibule zlatá, tak přidejte prolisovaný česnek, mouku a mletou papriku. Jen krátce orestujte za stálého míchání (česnek a paprika se nesmí dlouho smažit, mohly by zhořknout). Po půl minutce restování vše zalijte vývarem z drštěk popř. hovězím vývarem.
  3. Přidejte nakrájené dršťky, mletý kmín, jednu nastrouhanou bramboru a vše promíchejte. Přiveďte vše k varu a vařte do zhoustnutí. (cca. 45 minut)
  4. Ke konci vaření přidejte do polévky majoránku a dochuťte solí s pepřem.
  5. Polévku podávejte s kusem pečiva.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

    X