-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas45 min
V jednoduchosti je síla a přesně toto pořekadlo platí pro kuřecí řízky. Připravte si klasický smažený kuřecí řízek v trojobalu.
Smažený kuřecí řízek je naprostá klasika české gastronomie a důkazem toho je i fakt, že se podává ve většině domácností k slavnostní večeři na Štědrý večer. Jeho příprava je naprosto jednoduchá a potřebujete opravdu jen ty nejzákladnější suroviny. Kuřízek se nejčastěji podává k bramborovým přílohám např. vařeným bramborám, bramborové kaši, bramborovému salátu, ale častou přílohou bývá i chléb nebo zeleninový salát. Obecně platí, že kuřecí stehenní je křehčí než kuřecí prsa.
Suroviny na smažený kuřecí řízek
- 1 kg kuřecí prsa
- dostatek oleje
- 3 vejce
- hladká nebo polohrubá mouka
- strouhanka
- sůl & pepř
TIP: Já ke strouhance přidávám trošku sezamových semínek, aby řízky vypadaly lépe na oko.
Postup přípravy smažených kuřecích řízků
- Nejprve je důležité si připravit maso na řízky. Pokud máte prsa vcelku, tak je podélně rozřízněte, pokuste se, aby řízky byly stejně vysoké na všech stranách a rovnoměrně se opékaly.
- Maso si přikryjte potravinářskou fólií nebo igelitovým sáčkem a opatrně ho naklepejte do požadované tloušťky.
- Plátky masa z obou stran nasolte a opepřete. Vejce si vyklepněte do hlubokého talíře a rozšlehejte vidličkou.
- Připravte si 3 hluboké talíře: se strouhankou, s hladkou moukou a rozšlehaným vejcem. Každý plátek masa obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Když jej obalujete ve strouhance, dobře řízek přitlačte. Řízky můžete obalovat dvakrát, podruhé už namáčejte pouze ve vejcích a strouhance.
- Do hlubší pánve si dejte dostatek oleje tj. alespoň 1-2 centimetry vysoko a řízky na středním ohni smažte z obou stran dozlatova.
- Hotové řízky podávejte k oblíbené příloze, můžete je zakápnout čerstvou citronovou šťávou.
Nejčastější dotazy ke smaženému kuřecímu řízku
- V jaké mouce se obaluje řízek? Zde nemůžete udělat chybu, klasicky se používá hladká mouka, ale dá se použít i polohrubá a hrubá mouka. Hladká mouka se vám bude nejvíce lepit na prsty a polohrubá a hrubá způsobí to, že na řízcích bude lépe držet vajíčko.
- Jak nejlépe smažit řízek? Vždy ve větší vrstvě oleje, malá vrstva oleje způsobí, že řízky většinu oleje absorbují a budou mastné. Řízky na olej dávejte postupně, aby rychle nezchladl a vám neopadávala strouhanka. Nakonec, nikdy do řízků ničím nepíchejte, utekla by vám šťáva.
- Jak řízek vylepšit? Můžete ke strouhance přidat najemno nastrouhaný parmazán, sezamová semínka nebo bylinky. Také řízky můžete okořenit např. grilovacím kořením ve fázi, kdy je solíte a pepříte. Někdo je den předem potírá plnotučnou hořčicí.
Chutnal vám smažený kuřecí řízek? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Smažený kuřecí řízek
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review