Smažený kuřecí řízek

Smažený kuřecí řízek
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    45 min

V jednoduchosti je síla a přesně toto pořekadlo platí pro kuřecí řízky. Připravte si klasický smažený kuřecí řízek v trojobalu.

Smažený kuřecí řízek je naprostá klasika české gastronomie a důkazem toho je i fakt, že se podává ve většině domácností k slavnostní večeři na Štědrý večer. Jeho příprava je naprosto jednoduchá a potřebujete opravdu jen ty nejzákladnější suroviny. Kuřízek se nejčastěji podává k bramborovým přílohám např. vařeným bramborám, bramborové kaši, bramborovému salátu, ale častou přílohou bývá i chléb nebo zeleninový salát. Obecně platí, že kuřecí stehenní je křehčí než kuřecí prsa.

Suroviny na smažený kuřecí řízek

  • 1 kg kuřecí prsa
  • dostatek oleje
  • 3 vejce
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • strouhanka
  • sůl & pepř

TIP: Já ke strouhance přidávám trošku sezamových semínek, aby řízky vypadaly lépe na oko.

Postup přípravy smažených kuřecích řízků

  1. Nejprve je důležité si připravit maso na řízky. Pokud máte prsa vcelku, tak je podélně rozřízněte, pokuste se, aby řízky byly stejně vysoké na všech stranách a rovnoměrně se opékaly.
  2. Maso si přikryjte potravinářskou fólií nebo igelitovým sáčkem a opatrně ho naklepejte do požadované tloušťky.
  3. Plátky masa z obou stran nasolte a opepřete. Vejce si vyklepněte do hlubokého talíře a rozšlehejte vidličkou.
  4. Připravte si 3 hluboké talíře: se strouhankou, s hladkou moukou a rozšlehaným vejcem. Každý plátek masa obalte nejprve v hladké mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Když jej obalujete ve strouhance, dobře řízek přitlačte. Řízky můžete obalovat dvakrát, podruhé už namáčejte pouze ve vejcích a strouhance.
  5. Do hlubší pánve si dejte dostatek oleje tj. alespoň 1-2 centimetry vysoko a řízky na středním ohni smažte z obou stran dozlatova.
  6. Hotové řízky podávejte k oblíbené příloze, můžete je zakápnout čerstvou citronovou šťávou.

Nejčastější dotazy ke smaženému kuřecímu řízku

  • V jaké mouce se obaluje řízek? Zde nemůžete udělat chybu, klasicky se používá hladká mouka, ale dá se použít i polohrubá a hrubá mouka. Hladká mouka se vám bude nejvíce lepit na prsty a polohrubá a hrubá způsobí to, že na řízcích bude lépe držet vajíčko.
  • Jak nejlépe smažit řízek? Vždy ve větší vrstvě oleje, malá vrstva oleje způsobí, že řízky většinu oleje absorbují a budou mastné. Řízky na olej dávejte postupně, aby rychle nezchladl a vám neopadávala strouhanka. Nakonec, nikdy do řízků ničím nepíchejte, utekla by vám šťáva.
  • Jak řízek vylepšit? Můžete ke strouhance přidat najemno nastrouhaný parmazán, sezamová semínka nebo bylinky. Také řízky můžete okořenit např. grilovacím kořením ve fázi, kdy je solíte a pepříte. Někdo je den předem potírá plnotučnou hořčicí.

Chutnal vám smažený kuřecí řízek? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Smažený kuřecí řízek

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.