Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem

Plněné bramborové knedlíky s uzeným
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    15 minut
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    35 minut

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem je typické české jídlo, které je sice náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Tuto českou klasiku od našich babiček si můžete dát s dušeným zelím a nebo se špenátem. Vždy, když děláte s bramborovým těstem, tak mějte předem připravenou vroucí vodu, protože těsto rychle řídne. Knedlíky můžete plnit také salámem, což mi přijde jako ošizená varianta.

Surovina na plněné bramborové knedlíky s uzeným

  • 300 g uzeného masa
  • 6 středně velkých brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g krupice
  • 2 vejce
  • sůl
  • voda na vaření

TIP: Jelikož já mám ráda, když je uzené maso pomleté, tak jej ještě umelu ve strojku na maso předtím než plním knedlíky.

Postup přípravy plněných bramborových knedlíků

  1. Uzené maso nakrájejte na kostičky nebo namelte.
  2. Brambory si očistěte a uvařte je ve slupce. Jakmile brambory vychladnou, tak je nastrouhejte na jemném struhadle. V míse si strouhané brambory smíchejte s krupicí, solí a vajíčky. Vše důkladně promíchejte a přidejte hrubou mouku.
  3. Z bramborové směsi vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte chvilku odležet. Nenechte ho však zbytečně dlouho stát, aby nezřídlo. Poté z něj vytvářejte malé placičky, které poté plňte zhruba lžící uzeného masa (podle chuti). Maso zabalte do těsta a utvořte kuličku nebo šišku.
  4. Plněné knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody ve které je vařte zhruba 15 minut.
  5. Knedlíky podávejte omaštěné sádlem, se zelím nebo špenátem a osmaženou cibulkou na sádle.

Plněné bramborové knedlíky na páře

Bramborové knedlíky můžete rovněž připravit na páře. V takovém případě je nebudete vařit ve vroucí vodě v hrnci, ale do hrnce si připravíte pařák a přidáte vodu, kterou přivedete k varu. Knedlíky by měly být na páře hotové zhruba po 12-15 minutách.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Bibinka

      Brambory nenechte vychladnout a pracujte ještě s teplýma, spolkne to méně mouky a jsou pak bramborovější 😉 Jinak super!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.