-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření50 minut
-
Porce12
-
Celkový čas1 hodina, 10 minut
Kdy se peče velikonoční beránek?
Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako se peče mazanec.
Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový), pochází z jedné pražské cukrárny a dokonale splňuje naše požadavky. Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní velkou formu a jde dobře vyklopit. Tento šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. U nás doma je nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový) tradiční, jelikož ho pečeme každý rok.
Suroviny na velikonoční beránek (šlehačkový)
- Polohrubá mouka
- Moučkový cukr
- Vanilkový cukr
- Prášek do pečiva
- Šlehačka 33%
- Vejce
- Citronová kůra
- Máslo – na vymazání formy
- Mouka či strouhanka – na vysypání formy
Postup na velikonoční beránek (šlehačkový)
- Předehřejeme troubu na 175 °C, vymažeme a vysypeme dvoudílnou formu na beránka moukou či strouhankou.
- Nejprve si připravíme velkou mísu, ve které utřeme žloutky oddělené od bílků s cukrem.
- Poté přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a nakonec vlijeme šlehačku.
- Dále si v samostatné míse ušleháme z bílků sníh a tuhý sníh lehce vmícháme do připravené směsi se žloutky.
- Hladké těsto přendáme do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou formy.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak ji vyjmeme z trouby, zabalíme na chvíli do vlhké utěrky, odendáme víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout. Beránka ponecháme ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl.
TIP:
- Použijte větší formu na beránka.
- Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
- Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než beránka vyndáte z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta píchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
- Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.
Vyzkoušejte také:
- Spaghetti Carbonara
- Tagliatelle s lososem a brokolicí
- Zapečené těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
Ingredients
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review