-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření45 minut
-
Porce6
-
Celkový čas55 minut
Mramorová hrníčková bábovka od babičky
Mramorová hrníčková bábovka od babičky je druh sladkého pečiva, které se peče z třeného nebo kynutého těsta. Jedná se o typické sladké pečivo nejen v Česku. U nás se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná. Bábovka se připravuje ve speciální nádobě, která pečivu dává typický tvar s otvorem uprostřed. Tuto bábovku pekla vždycky moje babička, proto recept od babičky. Když připravuji bábovku, tak ji buď posypu moučkovým cukrem nebo polévám čokoládou, ale každý má jiné chutě, takže zdobení je už na Vás.
Suroviny na přípravu mramorové bábovky:
- Polohrubá mouka – 2 hrnky
- Cukr – 1 hrnek, krupice či krystal
- Olej – 1/2 hrnku
- Vejce – 2 ks
- Mléko – 1 hrnek
- Prášek do pečiva – 1 balíček
- Vanilkový cukr – 1 balíček
- Kakao – 2 lžíce, já používám holandské
Postup přípravy mramorové bábovky:
- Nejprve si vymažeme formu na bábovku máslem a vysypeme hrubou moukou či strouhankou. Vyklepeme a zbylou mouku či strouhanku z formy vyhodíme.
- Vyšleháme cukr s vejci, poté přidáme olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promícháme.
- Rozdělíme si těsto do dvou misek. Jednu misku necháme světlou a do druhé přidáme holandské kakao.
- Takto připravené obě těsta nalijeme střídavě do vymazané formy a pečeme na 200°C 45 minut.
- Po upečení necháme pár minut vychladnout a ještě horkou vyklopíme na talíř a počkáme až vychladne. Kdo chce, může hotovou bábovku polít čokoládovou polevou či posypat moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review