-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce20
-
Celkový čas1 hodina
Plody meruňky jsou peckovice oranžové barvy, dozrávající většinou uprostřed léta. Jsou výborně sladké, můžeme je jíst v čerstvém stavu, sušené, zavařené kompoty, džemy či marmelády. Dnes jsme pro přípravu vybrali babiččin luxusní meruňkový koláč s drobenkou.
Luxusní meruňkový koláč s drobenkou je výborný moučník, který připravujeme především v létě, když máme meruňky ze zahrádky. Navrch koláče jsme připravili drobenku, která na koláči dodá skvělou chuť s křupnutím.
Suroviny – Luxusní meruňkový koláč
- Polohrubá mouka
- Cukr krystal
- Mléko
- Olej
- Kypřící prášek do pečiva
- Vejce
- Citronová kůra
- Meruňky
Suroviny – Drobenka
- Polohrubá mouka
- Cukr krystal
- Vanilkový cukr
- Máslo
Postup přípravy – Luxusní meruňkový koláč
- Připravíme si středně velkou mísu, ve které smícháme polohrubou mouku, cukr krystal, kypřící prášek do pečiva a citronovou kůru.
- Přidáme mléko, olej, vejce a důkladně promícháme, až nám vznikne hustější těsto. Pokud by těsto bylo moc husté, přidáme víc mléka.
- Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a vlijeme do něj připravené těsto na koláč.
- Těsto poklademe vypeckovanými meruňkami nakrájených na půlky či čtvrtky co nejblíže vedle sebe slupkou dolů.
- Připravíme si drobenku a posypeme celý plech s koláčem.
- Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 30-40 minut.
Postup přípravy – Drobenka
- V míse smícháme polohrubou mouku s cukrem krystal a vanilkovým cukrem.
- Přidáme změklé máslo a rukama vše promneme, až nám vznikne sypká směs, která po zmáčknutí vytvoří hrudky.
TIP:
- Suchou špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené.
- Špejle by po vytažení měla zůstat suchá. V opačném případě koláč ještě dopečte.
Vyzkoušejte také:
- Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami
- Křupavé kvašáky (nejlepší recept)
- Nejlepší vláčná bublanina s třešněmi
Suroviny
Luxusní meruňkový koláč
Drobenka
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu