Luxusní svíčková na smetaně (dokonalá hovězí pečeně)

Luxusní svíčková na smetaně (pravá)
  • Čas přípravy
    1 hodina
  • Doba vaření
    3 hodiny
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    4 hodiny

Omáčky jsou typické pro českou gastronomii a svíčková omáčka na smetaně je takový Rolls Royce mezi nimi. Správný název je hovězí pečeně na smetaně, protože maso “svíčková” se k tomuto pokrmu nehodí. K této tradiční omáčce se hodí jednoznačně knedlíky. Zkuste buďto naše kynuté houskové nebo karlovarské.

Luxusní svíčková na smetaně má mnoho podob a každý ji připravuje s malými odchylkami. Do pravé svíčkové omáčky na smetaně však vždy patří kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), smetana a chuť hovězího masa. Z tohoto receptu připravíte zhruba 6-8 porcí. Jelikož je svíčková na smetaně tak pracná, vyplatí se vždy uvařit více.

Suroviny na svíčkovou omáčku na smetaně

Jaké maso se hodí k omáčce na smetaně?

Hovězí. Jednoznačně. Sáhněte po hovězí pečeni (falešná svíčková, loupaná kulatá plec). Nepoužívejte pravou svíčkovou! Pro dosažení nejchutnějšího výsledku maso prošpikujte a marinujte podle receptu níže.

Luxusní svíčková na smetaně suroviny:

  • 1 kg hovězího masa na pečeni
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g másla
  • 30 ml oleje
  • 4 ks mrkev
  • 3 ks petržel
  • 1/3 celeru
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce cukru
  • citron
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml tučné smetany (ke šlehání)
  • 1-2 lžíce brusinkového džemu

VIDEORECEPT

Postup přípravy luxusní svíčkové na smetaně:

  • Nejprve je si připravte maso. Hovězí pečeni vcelku prošpikujte zhruba 3-4 hranoly anglické slaniny. Nejprve si připravte mírně zkosené hranoly slaniny, které dejte do mrazáku alespoň na 1 hodinu. S tvrdými hranolky lépe masem slanina projde. K proříznutí masa použijte tenký a ostrý nůž, kterým vyříznete rýho pro hranoly slaniny. Prošpikované maso důkladně osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
  • Marinování masa: Tento krok můžete vynechat, ale nedocílíte tak dobré chuti jako bez marinování. Osolené a opepřené maso potřete ze všech stran olejem a okořeňte rozemnutým tymiánem s bobkovým listem. Svažte ho kolem dokola provázkem, aby drželo tvar. Umístěte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky, přidejte k masu. Vše přiklopte a umístěte do chladu. Během marinování můžete maso otočit, aby se chutě do masa dostaly na všech stranách.
  • V hrnci si rozpusťte máslo s olejem a na středním plameni orestujte maso ze všech stran. Maso si dejte stranou a do tuku s výpekem přidejte nakrájenou slaninu na kostičky. Nechte slaninu pustit tuk a poté přidejte kořenovou zeleninu, kterou společně s cibulí na kostičky nechte orestovat.
  • Zeleninu zasypte lžící cukru a chvíli nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Okrájejte citron, tak abyste odstranili slupku včetně bílého povrchu citronu, přepulte a přidejte do základu. Přidejte 2 lžíce plnotučné hořčice a lžíci octa a nechte chvilku provařit.
  • Přidejte hovězí vývar. Alternativně můžete použít zeleninový nebo vodu. Plotnu vypněte a pepř, nové koření a bobkové listy si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Nyní přidejte také opečené a odpočinuté hovězí maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
  • Maso vyjměte z hrnce a nakrájejte na plátky, koření vyhoďte a základ dejte zpátky na plamen. Vmíchejte do něj tučnou smetanu a 5-10 minut provařte. Poté směs rozmixujte v mixéru, v případě, že bude moc hustá, přidávejte mléko pro dosažení požadované konzistence. Během mixování dejte do omáčky také 1 lžíci brusinkového džemu. Je na vás zda nyní omáčku ještě propasírujete přes jemný cedník, ale není to potřeba.
  • Omáčku ještě podle potřeby dosolte, dochuťte cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak přidejte lžíci citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíkem, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.

Chutnala vám svíčková omáčka? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Svíčková omáčka na smetaně

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • kopretina

      Jedním slovem luxus. Dříve jsem přidával citronovou kůru, ale uznávám, že tohle je zážitek. Velký plus za videorecept!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.