-
Čas přípravy1 hodina
-
Doba vaření3 hodiny
-
Porce8
-
Celkový čas4 hodiny
Omáčky jsou typické pro českou gastronomii a svíčková omáčka na smetaně je takový Rolls Royce mezi nimi. Správný název je hovězí pečeně na smetaně, protože maso “svíčková” se k tomuto pokrmu nehodí. K této tradiční omáčce se hodí jednoznačně knedlíky. Zkuste buďto naše kynuté houskové nebo karlovarské.
Luxusní svíčková na smetaně má mnoho podob a každý ji připravuje s malými odchylkami. Do pravé svíčkové omáčky na smetaně však vždy patří kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), smetana a chuť hovězího masa. Z tohoto receptu připravíte zhruba 6-8 porcí. Jelikož je svíčková na smetaně tak pracná, vyplatí se vždy uvařit více.
Jaké maso se hodí k omáčce na smetaně?
Hovězí. Jednoznačně. Sáhněte po hovězí pečeni (falešná svíčková, loupaná kulatá plec). Nepoužívejte pravou svíčkovou! Pro dosažení nejchutnějšího výsledku maso prošpikujte a marinujte podle receptu níže.
Luxusní svíčková na smetaně suroviny:
- 1 kg hovězího masa na pečeni
- 100 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 30 ml oleje
- 4 ks mrkev
- 3 ks petržel
- 1/3 celeru
- 1 větší cibule
- 1 lžíce cukru
- citron
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce octa
- 750 ml hovězího vývaru
- 10 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 200 ml tučné smetany (ke šlehání)
- 1-2 lžíce brusinkového džemu
VIDEORECEPT
Postup přípravy luxusní svíčkové na smetaně:
- Nejprve je si připravte maso. Hovězí pečeni vcelku prošpikujte zhruba 3-4 hranoly anglické slaniny. Nejprve si připravte mírně zkosené hranoly slaniny, které dejte do mrazáku alespoň na 1 hodinu. S tvrdými hranolky lépe masem slanina projde. K proříznutí masa použijte tenký a ostrý nůž, kterým vyříznete rýho pro hranoly slaniny. Prošpikované maso důkladně osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
- Marinování masa: Tento krok můžete vynechat, ale nedocílíte tak dobré chuti jako bez marinování. Osolené a opepřené maso potřete ze všech stran olejem a okořeňte rozemnutým tymiánem s bobkovým listem. Svažte ho kolem dokola provázkem, aby drželo tvar. Umístěte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky, přidejte k masu. Vše přiklopte a umístěte do chladu. Během marinování můžete maso otočit, aby se chutě do masa dostaly na všech stranách.
- V hrnci si rozpusťte máslo s olejem a na středním plameni orestujte maso ze všech stran. Maso si dejte stranou a do tuku s výpekem přidejte nakrájenou slaninu na kostičky. Nechte slaninu pustit tuk a poté přidejte kořenovou zeleninu, kterou společně s cibulí na kostičky nechte orestovat.
- Zeleninu zasypte lžící cukru a chvíli nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Okrájejte citron, tak abyste odstranili slupku včetně bílého povrchu citronu, přepulte a přidejte do základu. Přidejte 2 lžíce plnotučné hořčice a lžíci octa a nechte chvilku provařit.
- Přidejte hovězí vývar. Alternativně můžete použít zeleninový nebo vodu. Plotnu vypněte a pepř, nové koření a bobkové listy si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Nyní přidejte také opečené a odpočinuté hovězí maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
- Maso vyjměte z hrnce a nakrájejte na plátky, koření vyhoďte a základ dejte zpátky na plamen. Vmíchejte do něj tučnou smetanu a 5-10 minut provařte. Poté směs rozmixujte v mixéru, v případě, že bude moc hustá, přidávejte mléko pro dosažení požadované konzistence. Během mixování dejte do omáčky také 1 lžíci brusinkového džemu. Je na vás zda nyní omáčku ještě propasírujete přes jemný cedník, ale není to potřeba.
- Omáčku ještě podle potřeby dosolte, dochuťte cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak přidejte lžíci citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíkem, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.
Chutnala vám svíčková omáčka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Svíčková omáčka na smetaně
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews