Luxusní bramborový salát

Luxusní bramborový salát
  • Čas přípravy
    1 h 20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 h

I když se bramborový salát může zdát jako sváteční klasika, jeho skvělá chuť a sytost z něj dělají ideální volbu pro jakoukoliv příležitost během celého roku. Je dokonce skvělý i při grilovačce, když ho servírujete k masu.

Luxusní bramborový salát je jednoduchý na přípravu a oproti klasické verzi se příliš neliší. Jsou použité jiné suroviny a zeleninu zásadně nepoužívám kupovanou a mdlou z nálevu. Veškeré suroviny použité v tomto luxusním salátu si zaslouží patřičnou péči a čerstvé suroviny. Už jen přidáním mraženého hrášku, který si zachovává svou zelenou barvu salát ozvláštníte, protože s tím nakládaným se nedá srovnávat.

Proč je tento bramborový salát luxusní?

  • Kořenovou zeleninu použijeme čerstvou a ne nakládanou. Máme 2 způsoby jak ji zpracovat, buďto ji povaříme s vodou s trochou láku z okurek nebo ji nakrájíme na kostičky a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
  • Použijeme spařenou červenou cibuli. Tu spaříme v horké vodě také s trochou láku. Pokud zeleninu vařítee, tak cibuli přidáte ke konci vaření, aby změkla, ztratila štiplavost a byla lépe stravitelná.
  • Osmažíme 1 cibulku dozlatova. Cibule dodá salátu umami chuť a povznese celkovou chuť salátu.
  • Hrášek nepoužijeme nakládaný, ale mražený, které jen krátce povaříme ve vodě.
  • Těžkost majonézy srazíme smícháním majonézy a zakysané smetany. Salát je mnohem chutnější a více ho sníte. 🙂 Svěžest přidáte také přidáním citronové šťávy.
  • Do salátu přidáváme pouze čerstvě namletý pepř. Ten není vyčpělý a zachovává si své aroma i chuť.

Suroviny na luxusní bramborový salát

  • 1 červená cibule
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

TIP: Můžete zkusit i skandinávský způsob salátu, kdy do něj přidáte nasekaný kopr. Kopr se dokonale hodí k bramborám a do salátu jako takového.

Postup přípravy luxusního bramborového salátu:

  1. Brambory dejte do hrnce se studenou vodou, zapněte plotýnku a uvařte je ve slupce do změknutí. Poté je slijte a nechte chvíli odpočinout a ještě horké je oloupejte a nakrájejte. Brambory na kostičky pokapejte trochou láku z okurek. Můžete je dát do větší mísy, kde budete salát kompletovat.
  2. Vejce si uvařte zvlášť ve vodě, ke konci vaření přidejte mražený hrášek a oloupanou červenou cibuli. Po uvaření nechte vše vychladnout. Kořenovou zeleninu si nakrájejte na kostičky, které by měly být o trochu menší než u brambor. Promíchejte ji v míse s olejem a vysypte je na plech vyložený pečícím papírem. Zelenina musí být v jedné vrstvě. Pečte 15-20 minut na 200 stupňů. Nechte také vychladnout.
  3. Do mísy k bramborám přidejte vychladlou pečenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, hrášek a nakládané okurky. Přidejte také zakysanou smetanu, majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Vše dobře promíchejte a nakonec opatrně vmíchejte vejce nakrájená na kostičky. Můžete přidat také nasekanou pažitku, která krásně v salátu vypadá.
  4. Dochucený a hotový salát uhlaďte v míse ať v něm nejsou vzduchové bubliny a přikryjte potravinářskou fólií. Bramborový salát musí vždy uležet alespoň 12 hodin. Doporučuji minimálně 24 hodin.

TIP: Na krájení brambor i vajec vždy doporučuji použít strunový kráječ.

Chutnal vám luxusní bramborový salát? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Luxusní bramborový salát

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.