
-
Čas přípravy1 h 20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 h
I když se bramborový salát může zdát jako sváteční klasika, jeho skvělá chuť a sytost z něj dělají ideální volbu pro jakoukoliv příležitost během celého roku. Je dokonce skvělý i při grilovačce, když ho servírujete k masu.
Luxusní bramborový salát je jednoduchý na přípravu a oproti klasické verzi se příliš neliší. Jsou použité jiné suroviny a zeleninu zásadně nepoužívám kupovanou a mdlou z nálevu. Veškeré suroviny použité v tomto luxusním salátu si zaslouží patřičnou péči a čerstvé suroviny. Už jen přidáním mraženého hrášku, který si zachovává svou zelenou barvu salát ozvláštníte, protože s tím nakládaným se nedá srovnávat.
Proč je tento bramborový salát luxusní?
- Kořenovou zeleninu použijeme čerstvou a ne nakládanou. Máme 2 způsoby jak ji zpracovat, buďto ji povaříme s vodou s trochou láku z okurek nebo ji nakrájíme na kostičky a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Použijeme spařenou červenou cibuli. Tu spaříme v horké vodě také s trochou láku. Pokud zeleninu vařítee, tak cibuli přidáte ke konci vaření, aby změkla, ztratila štiplavost a byla lépe stravitelná.
- Osmažíme 1 cibulku dozlatova. Cibule dodá salátu umami chuť a povznese celkovou chuť salátu.
- Hrášek nepoužijeme nakládaný, ale mražený, které jen krátce povaříme ve vodě.
- Těžkost majonézy srazíme smícháním majonézy a zakysané smetany. Salát je mnohem chutnější a více ho sníte. 🙂 Svěžest přidáte také přidáním citronové šťávy.
- Do salátu přidáváme pouze čerstvě namletý pepř. Ten není vyčpělý a zachovává si své aroma i chuť.
Suroviny na luxusní bramborový salát
- 1 červená cibule
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
TIP: Můžete zkusit i skandinávský způsob salátu, kdy do něj přidáte nasekaný kopr. Kopr se dokonale hodí k bramborám a do salátu jako takového.
Postup přípravy luxusního bramborového salátu:
- Brambory dejte do hrnce se studenou vodou, zapněte plotýnku a uvařte je ve slupce do změknutí. Poté je slijte a nechte chvíli odpočinout a ještě horké je oloupejte a nakrájejte. Brambory na kostičky pokapejte trochou láku z okurek. Můžete je dát do větší mísy, kde budete salát kompletovat.
- Vejce si uvařte zvlášť ve vodě, ke konci vaření přidejte mražený hrášek a oloupanou červenou cibuli. Po uvaření nechte vše vychladnout. Kořenovou zeleninu si nakrájejte na kostičky, které by měly být o trochu menší než u brambor. Promíchejte ji v míse s olejem a vysypte je na plech vyložený pečícím papírem. Zelenina musí být v jedné vrstvě. Pečte 15-20 minut na 200 stupňů. Nechte také vychladnout.
-
Do mísy k bramborám přidejte vychladlou pečenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, hrášek a nakládané okurky. Přidejte také zakysanou smetanu, majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Vše dobře promíchejte a nakonec opatrně vmíchejte vejce nakrájená na kostičky. Můžete přidat také nasekanou pažitku, která krásně v salátu vypadá.
- Dochucený a hotový salát uhlaďte v míse ať v něm nejsou vzduchové bubliny a přikryjte potravinářskou fólií. Bramborový salát musí vždy uležet alespoň 12 hodin. Doporučuji minimálně 24 hodin.
TIP: Na krájení brambor i vajec vždy doporučuji použít strunový kráječ.
Chutnal vám luxusní bramborový salát? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Luxusní bramborový salát
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář