-
Čas přípravy2 hod
-
Doba vaření25 min
-
Porce6
-
Celkový čas3 hod
Kynuté houskové knedlíky (babiččiny)
Kynuté houskové knedlíky je tradiční příloha k českým jídlům, a to zejména omáčkám jako je svíčková na smetaně, guláš a další skvělé recepty. Recept je celkem jednoduchý a s trochou štěstí se podaří každému.
Suroviny na domácí kynuté houskové knedlíky:
- 450 g hrubé mouky
- 4 rohlíky (můžete i celozrnné pečivo)
- 10 g droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli a cukru
Postup přípravy houskových knedlíků
- Do prosáté mouky uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme asi třetinou vlažného mléka, zlehka promícháme a necháme vykynout.
- Po vykynutí vmícháme zbylé vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, osolíme a vypracujeme vláčné těsto.
- K dobře vypracovanému těstu přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme asi 3-4 hodiny kynout.
- Z nelepivého těsta vytvarujeme dvě šišky, vložíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme 20-25 minut.
- Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou a kráječem (nebo nití) je nakrájíme na požadované plátky.
Jednoduchý houskový knedlík
Tento jednoduchý houskový knedlík lze připravit i ze sušeného droždí. Kynutí je základ, takže při přípravě poctivého kynutého knedlíku nedoporučuji proces záměrně zkracovat.
TIP: Kynutý knedlík lze uvařit i v páře
TIP: Můžete použít i dvě vejce popř. vynechat bílky
TIP: Hotové kynuté knedlíky můžete lehce rukama potřít olejem
Vyzkoušejte knedlíky s:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews