Klasická sekaná od babičky (jemná)

Klasická sekaná od babičky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 h
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    1 h 20 min

Sekaná pečeně známá jen jako sekaná je jednoduché a přesto oblíbené jídlo. Výhodou je také fakt, že nezáleží na výběru mletého masa, někdo dokonce přidává hned několik druhů.

Klasická sekaná od babičky je pokrm z mletého masa (někdy i více druhů), který připravovala většina našich babiček. Přidávám recept od mojí babičky, která vždy používala mix vepřového a hovězího masa. Můžete však použít drůbeží, králičí, uzený bůček nebo slaninu. Sekaná se nejčastěji podává s bramborami nebo bramborovou kaší.

Suroviny na sekanou

Suroviny na klasickou sekanou od babičky

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kg mletého masa mix (hovězí + vepřové)
  • 3 ks vejce
  • 50-100 g strouhanky
  • 2 lžičky koření na mleté maso
  • lžička mletého pepře
  • lžička hořčice
  • hrst promnuté majoránky
  • 2 lžičky soli
  • trocha vody
  • voda na podlití
  • čerstvé bylinky podle chuti

TIP: K cibuli a česneku můžete dát orestovat slaninu pokrájenou na kostičky, kterou poté přidáte do směsi na sekanou.

VIDEORECEPT

Klasická sekaná od babičky, plněná či se sýrem?

Sekanou můžete udělat plněnou, nejčastěji se plní vařeným vejcem, kyselou okurkou a párkem popř. jinou uzeninou. Sekanou můžete připravit také se sýrem pokud přidáte strouhaný sýr do směsi masa a koření.

Postup přípravy babiččiny sekané

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno.
  • Na trošce oleje cibuli nechte zesklovatět, ke konci přidejte 4 prolisované stroužky česneku tak, aby se na pánvi rozvoněly.
  • Nyní si smíchejte mleté maso s ostatními ingrediencemi včetně orestované cibule s česnekem. Maso důkladně propracujte, aby se z něho dostal vzduch a drželo pohromadě. Ke směsi přilijte i trochu vody. Sekanou propracujte do bochníčku jakmile bude mít ideální konzistenci, které docílíte postupným přidáváním strouhanky.
  • Troubu si předehřejte na 150°C a pečte 1 hodinu. Je lepší sekanou péct při menší teplotě, aby nám nepopraskala.
  • Podávejte s bramborovým pyré, bramborem nebo oblíbeným salátkem.

TIP: Sekanou můžete obalit v plátcích slaniny. Tuk pomůže udržet sekanou vcelku a navíc je chuť pečené slaniny společně se sekanou skvělá.

Chutnala vám klasická sekaná od babičky? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Klasická sekaná od babičky

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Ala1981

      Výborná!

    • Aneta

      Maso které??nikde nevidím které je vhodne

      • Filip

        Maso je v receptu uvedené, u surovin máte mleté maso mix a výše popisuji, že babička používala mix vepřového a hovězího. 🙂

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.