-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření1 hod 15 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 30 min
Zelí je velice zdravá potravina a když ho zakomponujete do lahodné omáčky k masu vznikne vám segedínský guláš. Oblíbený recept české kuchyně, který není nijak náročný na přípravu.
Jednoduchý segedínský guláš je českou klasikou a s minimem námahy dovedete připravit syté a chutné jídlo pro celou rodinu. Segedínský guláš je jedno z těch jídel, které se perfektně hodí ke kynutým knedlíkům. Kdo snese více pálivého, může recept zpikantnit mletou pálivou paprikou.
Suroviny na jednoduchý segedínský guláš
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 800 g vepřového masa (plec)
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 malý rajský protlak
- vývar nebo voda na podlití
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 300-400 g kysaného zelí
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2-4 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Jak připravit jednoduchý segedínský guláš
- Nejprve si cibuli nakrájejte najemno a začněte ji restovat na sádle. Jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přidejte prolisované stroužky česneku, minutku promíchejte a poté přidejte maso nakrájené na kostky.
- Maso opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a chytilo barvu. Poté maso zaprašte sladkou paprikou, kmínem a přidejte rajský protlak. Vše minutku prosmažte a poté zalijte vodou nebo vývarem. Do hrnce přidejte divoké koření a duste pod pokličkou hodinu a půl do změknutí masa.
- Zelí si slijte, propláchněte a pokrájejte na menší kusy. Jakmile je maso měkké, přidejte ho do základu guláše a duste do změknutí. Mezitím si smetanu smíchejte s hladkou moukou a jakmile je zelí měkké vmíchejte směs do základu.
- Nyní vše provařte dalších 10 minut, aby mouka zahustila omáčku. Jídlo dochuťte solí s čerstvě mletým pepřem a můžete podávat k houskovým knedlíkům.
TIP: Mouku můžete také přidat do samotného základu a zaprášit s ní maso.
Chutnal vám “segeďák”? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Jednoduchý segedínský guláš
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review