Jednoduchý segedínský guláš

Jednoduchý segedínský guláš
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    1 hod 15 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    1 hod 30 min

Zelí je velice zdravá potravina a když ho zakomponujete do lahodné omáčky k masu vznikne vám segedínský guláš. Oblíbený recept české kuchyně, který není nijak náročný na přípravu.

Jednoduchý segedínský guláš je českou klasikou a s minimem námahy dovedete připravit syté a chutné jídlo pro celou rodinu. Segedínský guláš je jedno z těch jídel, které se perfektně hodí ke kynutým knedlíkům. Kdo snese více pálivého, může recept zpikantnit mletou pálivou paprikou.

Suroviny na jednoduchý segedínský guláš

  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 800 g vepřového masa (plec)
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 malý rajský protlak
  • vývar nebo voda na podlití
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 300-400 g kysaného zelí
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2-4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

Jak připravit jednoduchý segedínský guláš

  1. Nejprve si cibuli nakrájejte najemno a začněte ji restovat na sádle. Jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přidejte prolisované stroužky česneku, minutku promíchejte a poté přidejte maso nakrájené na kostky.
  2. Maso opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a chytilo barvu. Poté maso zaprašte sladkou paprikou, kmínem a přidejte rajský protlak. Vše minutku prosmažte a poté zalijte vodou nebo vývarem. Do hrnce přidejte divoké koření a duste pod pokličkou hodinu a půl do změknutí masa.
  3. Zelí si slijte, propláchněte a pokrájejte na menší kusy. Jakmile je maso měkké, přidejte ho do základu guláše a duste do změknutí. Mezitím si smetanu smíchejte s hladkou moukou a jakmile je zelí měkké vmíchejte směs do základu.
  4. Nyní vše provařte dalších 10 minut, aby mouka zahustila omáčku. Jídlo dochuťte solí s čerstvě mletým pepřem a můžete podávat k houskovým knedlíkům.

TIP: Mouku můžete také přidat do samotného základu a zaprášit s ní maso.

Chutnal vám “segeďák”? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Jednoduchý segedínský guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.