-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce4
-
Celkový čas20 min
Je to snadné, zdravé, rychlé a navíc chutné, co to je? Lečo. Klasický letní recept se zeleninou, který se nejčastěji doplňuje vejci a uzeninou. Zkuste si ho připravit jen s vajíčky a připravit si tak lahodnou a lehkou večeři.
Jednoduché zeleninové lečo je ideálním receptem na léto, kdy nechcete trávit spoustu času u plotny. Zároveň se jedná o lehké jídlo, po kterém můžete brzy vyrazit zpět na zahrádku a věnovat se oblíbeným letním činnostem. Našla jsem tento pro mě netradiční recept (pouze zeleninový) v knize Z. Pohlreicha a ráda si jej připravuji. Tajemstvím podle pana Pohlreicha je zeleninu oloupat, přidat na pánev ve správném pořadí a přidat malinko rajčatového protlaku na spojení.
Suroviny na jednoduché zeleninové lečo
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 4 zralá velká rajčata
- 1 cuketa
- 4 vajíčka
- sůl, černý pepř
TIP: Lečo je dobré dochutit letní bylinkou například petrželkou nebo pažitkou, která jídlo vzhledově i chuťově osvěží.
Postup přípravy zeleninového leča alla Pohlreich
- Nejprve si oloupejte cibuli, poté opatrně i papriky a rajčata. Rajčata nejlépe oloupete, když na nich nakrojíte kříž, zalijete vroucí vodou a poté dáte do studené vody. Slupka se snadno sloupne. Cuketu zbavte stopek a středu. Veškerou zeleninu nakrájejte nahrubo.
- Nejprve si v hlubší pánvi rozehřejte olej a začněte restovat cibuli na měsíčky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte kousky paprik a cukety, které pár minut restujte. Jakmile změknou přidejte protlak, krátce prosmažte cca. 1-2 min a poté přidejte pokrájená rajčata.
- Vše přiklopte, lehce osolte a nechte společně 10 minut podusit na mírném ohni. Vejce si mezitím vyklepněte do mističky a rozmíchejte se špetkou soli.
- Jakmile je zelenina hotová, snižte plamen na minimum, přilijte vajíčka a míchejte dokud nevznikne krémovité lečo. Bude vám chvilku trvat než dosáhnete oné pověstné krémovitosti vajec, která dělá z průměrného leča to výborné. Jakmile je lečo hotové, ihned pánev odstavte z plotýnky a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
- Hotové lečo podávejte s chlebem, bramborem nebo jen tak. Nakonec ho můžete posypat čerstvě nasekanou petrželkou.
TIP: Lečo je výborné podávat také s opečenou klobásou nebo špekáčkem. Záleží na chuti každého.
Chutnalo vám jednoduché zeleninové lečo? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Jednoduché zeleninové lečo
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review