Jednoduché zeleninové lečo alla Pohlreich

Jednoduché zeleninové lečo alla Pohlreich
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    20 min

Je to snadné, zdravé, rychlé a navíc chutné, co to je? Lečo. Klasický letní recept se zeleninou, který se nejčastěji doplňuje vejci a uzeninou. Zkuste si ho připravit jen s vajíčky a připravit si tak lahodnou a lehkou večeři.

Jednoduché zeleninové lečo je ideálním receptem na léto, kdy nechcete trávit spoustu času u plotny. Zároveň se jedná o lehké jídlo, po kterém můžete brzy vyrazit zpět na zahrádku a věnovat se oblíbeným letním činnostem. Našla jsem tento pro mě netradiční recept (pouze zeleninový) v knize Z. Pohlreicha a ráda si jej připravuji. Tajemstvím podle pana Pohlreicha je zeleninu oloupat, přidat na pánev ve správném pořadí a přidat malinko rajčatového protlaku na spojení.

Suroviny na jednoduché zeleninové lečo

  • 1 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 4 zralá velká rajčata
  • 1 cuketa
  • 4 vajíčka
  • sůl, černý pepř

TIP: Lečo je dobré dochutit letní bylinkou například petrželkou nebo pažitkou, která jídlo vzhledově i chuťově osvěží.

Postup přípravy zeleninového leča alla Pohlreich

  1. Nejprve si oloupejte cibuli, poté opatrně i papriky a rajčata. Rajčata nejlépe oloupete, když na nich nakrojíte kříž, zalijete vroucí vodou a poté dáte do studené vody. Slupka se snadno sloupne. Cuketu zbavte stopek a středu. Veškerou zeleninu nakrájejte nahrubo.
  2. Nejprve si v hlubší pánvi rozehřejte olej a začněte restovat cibuli na měsíčky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte kousky paprik a cukety, které pár minut restujte. Jakmile změknou přidejte protlak, krátce prosmažte cca. 1-2 min a poté přidejte pokrájená rajčata.
  3. Vše přiklopte, lehce osolte a nechte společně 10 minut podusit na mírném ohni. Vejce si mezitím vyklepněte do mističky a rozmíchejte se špetkou soli.
  4. Jakmile je zelenina hotová, snižte plamen na minimum, přilijte vajíčka a míchejte dokud nevznikne krémovité lečo. Bude vám chvilku trvat než dosáhnete oné pověstné krémovitosti vajec, která dělá z průměrného leča to výborné. Jakmile je lečo hotové, ihned pánev odstavte z plotýnky a dochuťte čerstvě namletým pepřem.
  5. Hotové lečo podávejte s chlebem, bramborem nebo jen tak. Nakonec ho můžete posypat čerstvě nasekanou petrželkou.

TIP: Lečo je výborné podávat také s opečenou klobásou nebo špekáčkem. Záleží na chuti každého.

Chutnalo vám jednoduché zeleninové lečo? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Jednoduché zeleninové lečo

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.