Sladkokyselý nálev na babiččiny okurky

Sladkokyselý nálev na babiččiny okurky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    1 hod

Na mnoha zahrádkách se urodila první várka okurek “nakládaček”, které jsou oblíbené nejen čerstvě, ale také nakládané ve sladkokyselém nálevu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept na sladkokyselý nálev na okurky od mé babičky.

Sladkokyselý nálev na babiččiny okurky je lák, který je kompletně připravený bez dochucovadel typu Deko a připravíte si jej pouze z bylinek, koření a základních surovin, který má každý doma. Výhodou domácí přípravy okurek je, že víte, co obsahují a chutnají oproti těm mdlým kupovaným opravdu skvěle. Přidávám zvlášť recept na nálev a na koření, které dávám ještě zvlášť do každé sklenice, aby byl poměr suroviny co nejvyváženější.

Suroviny na sladkokyselý nálev na babiččiny okurky

  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • 50 g soli
  • 200-300 g cukru
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 15 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy

Suroviny do každé sklenice okurek

  • čerstvá mrkev nebo křen
  • čerstvá cibule
  • pár snítek čerstvého kopru nebo květ
  • chilli podle chuti

Jak připravit nejlepší nakládané okurky?

  1. Na sladko-kyselý nálev jednoduše smíchejte veškeré suroviny na nálev a ve větším hrnci je spolu provařte zhruba 10 minut, aby se chuť koření naplno dostala do nálevu a sůl s cukrem se rozpustily. Lák nechte vychladnout a vrhněte se na přípravu okurek.
  2. Okurky zbavte nečistot a ideálně si vyvařte sklenice, do kterých je budete dávat. Mrkev, křen, cibuli si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pokud budete dávat chilli papričky, podélně je rozřízněte nebo tlustější papričky jako jsou jalapeňos nakrájejte na kolečka.
  3. Do každé sklenice dejte na dno pár kousků mrkve, křenu a cibule podle chuti a přidejte snítko kopru. Sklenici vyskládejte okurkami a na vrch ještě přidejte zeleninu s koprem. Sklenice zalijte vychladlým lákem zhruba 0,5-1 cm pod okraj sklenice a pevně zavíčkujte.
  4. Troubu si předpečte na 80°C. Do pekáče dejte asi 1 cm vody a sklenice na něj naskládejte víčkem dolů. Poté dejte plech se sklenicemi na 20 minut do trouby.
  5. Zavařené okurky nechte vychladnout a poté je umístěte do temna a chladu např. do sklepa. Doporučuji okurky konzumovat minimálně po 4 týdnech od zavaření.

Povedl se vám sladkokyselý nálev na babiččiny okurky? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Sladkokyselý nálev na okurky

Do každé sklenice

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Zetli1

      Okurky jsou luxusní, nedalo mi to a udělal jsem si sklenici s propíchanýma okurkama a jsou skvělý.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..