-
Čas přípravyPT10M
-
Doba vařeníPT5M
-
Porce6
-
Celkový časPT15M
Velikonoce jsou za rohem a koledníci přinesou spoustu vařených vajec, ale co s nimi? Co třeba výbornou vajíčkovou tlačenku, kterou připravíte raz dva.
Jednoduchá vaječná tlačenka je typický velikonoční recept, který si však můžete připravit i během roku. Recept je extrémně jednoduchý na přípravu a není k jeho přípravě potřeba žádných hlubších kuchařských znalostí. 🙂 Navíc máte volbu v tom, jaké suroviny použijete, protože pevně dané jsou pouze vejce a želatina.
Suroviny na jednoduchou vaječnou tlačenku
- 6 ks vařených vajec
- 150-200 ml majonézy
- 1 sklenice nakládané zeleniny Moravanka
- 200 g šunky (nebo měkkého salámu)
- 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
- sůl, černý pepř
Jednoduchá vaječná tlačenka – tipy k surovinám:
- Pokud majonézu nemusíte, přidejte jen 2 lžíce.
- Je dobré použít kvalitní šunku, ale můžete použít jemný salám, gothaj nebo jiný měkký salám.
- Veganskou verzi je možné připravit z veganské majonézy a použitím agaru místo želatiny.
- Zeleninovou směs Moravanka můžete nahradit vlastní zeleninou. Připravíte ji tak, že zeleninu podle vaší volby nakrájíte na drobné kostičky a pár minut ji povaříte v láku z octa, cukru, soli, vody a koření (bobkový list, nové koření). Rázem máte svoji zeleninu a můžete použít celer, kukuřici, petržel, mrkev, kápii, hrášek a další.
Postup přípravy jednoduché vaječné tlačenky
- Vejce si uvařte ve vodě natvrdo, jak jste zvyklí. Nechte vejce vychladnout a oloupejte je.
- Zeleninovou směs Moravanka přeceďte přes síto. Tekutinu si nechte stranou a zeleninu dejte do mísy.
- K zelenině přidejte majonézu, šunku nebo měkký salám (např. gothaj) nakrájený na kostičky a vejce nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte, lehce osolte a opepřete.
- Sáček se želatinou dejte do hrnce a želatinu rozpusťte v nálevu Moravanka. Pokud máte méně nálevu než je psáno v návodu, přidejte vodu. Želatinu zahřejte, rozmíchejte a poté odstavte z plamene a nechte vychladnout.
- Zalijte želatinou zeleninovo-vajíčkovou směs a dobře promíchejte. Směs přesuňte rovnou do formičky a nechte v lednici ztuhnout. Po ztuhnutí krájejte na jednotlivé porce (plátky) a podávejte třeba k pečivu.
Chutnala vám jednoduchá vaječná tlačenka? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Jednoduchá vaječná tlačenka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář