Jednoduchá vaječná tlačenka

Jednoduchá vaječná tlačenka
  • Čas přípravy
    PT10M
  • Doba vaření
    PT5M
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    PT15M

Velikonoce jsou za rohem a koledníci přinesou spoustu vařených vajec, ale co s nimi? Co třeba výbornou vajíčkovou tlačenku, kterou připravíte raz dva.

Jednoduchá vaječná tlačenka je typický velikonoční recept, který si však můžete připravit i během roku. Recept je extrémně jednoduchý na přípravu a není k jeho přípravě potřeba žádných hlubších kuchařských znalostí. 🙂 Navíc máte volbu v tom, jaké suroviny použijete, protože pevně dané jsou pouze vejce a želatina.

Suroviny na jednoduchou vaječnou tlačenku

  • 6 ks vařených vajec
  • 150-200 ml majonézy
  • 1 sklenice nakládané zeleniny Moravanka
  • 200 g šunky (nebo měkkého salámu)
  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
  • sůl, černý pepř

Jednoduchá vaječná tlačenka – tipy k surovinám:

  • Pokud majonézu nemusíte, přidejte jen 2 lžíce.
  • Je dobré použít kvalitní šunku, ale můžete použít jemný salám, gothaj nebo jiný měkký salám.
  • Veganskou verzi je možné připravit z veganské majonézy a použitím agaru místo želatiny.
  • Zeleninovou směs Moravanka můžete nahradit vlastní zeleninou. Připravíte ji tak, že zeleninu podle vaší volby nakrájíte na drobné kostičky a pár minut ji povaříte v láku z octa, cukru, soli, vody a koření (bobkový list, nové koření). Rázem máte svoji zeleninu a můžete použít celer, kukuřici, petržel, mrkev, kápii, hrášek a další.

Postup přípravy jednoduché vaječné tlačenky

  1. Vejce si uvařte ve vodě natvrdo, jak jste zvyklí. Nechte vejce vychladnout a oloupejte je.
  2. Zeleninovou směs Moravanka přeceďte přes síto. Tekutinu si nechte stranou a zeleninu dejte do mísy.
  3. K zelenině přidejte majonézu, šunku nebo měkký salám (např. gothaj) nakrájený na kostičky a vejce nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte, lehce osolte a opepřete.
  4. Sáček se želatinou dejte do hrnce a želatinu rozpusťte v nálevu Moravanka. Pokud máte méně nálevu než je psáno v návodu, přidejte vodu. Želatinu zahřejte, rozmíchejte a poté odstavte z plamene a nechte vychladnout.
  5. Zalijte želatinou zeleninovo-vajíčkovou směs a dobře promíchejte. Směs přesuňte rovnou do formičky a nechte v lednici ztuhnout. Po ztuhnutí krájejte na jednotlivé porce (plátky) a podávejte třeba k pečivu.

Chutnala vám jednoduchá vaječná tlačenka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Jednoduchá vaječná tlačenka

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.