- 23 září, 2020
- od Romana Hladiková
-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření60 minut
-
Porce6
-
Celkový čas80 minut
Kdo by neznal sladkou pochoutku jménem štrúdl. Připravte si tento sladký závin s jablky i vy.
Jablečný závin z listového těsta neboli štrúdl, je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně Česka. Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní ze strouhaných jablek nahrubo, cukru, skořice, rozinek a případně strouhanky. Před pečením se těsto naplní a zavine jako roláda.
Suroviny na jablečný závin z listového těsta
Vyzkoušejte také:
Suroviny
Jablečný závin z listového těsta
Postup přípravy
Těsto vyválíme na tenký plát cca 0,5cm vysoký, oloupeme a nastrouháme jablka nahrubo.
Vyválené těsto posypeme lžící strouhanky, aby nevytekla jablečná šťáva. Nastrouhaná jablka položíme na těsto se strouhankou, posypeme cukrem a skořicí. Kdo chce, může přidat ořechy či rozinky dle chuti.
Těsto zavineme do rolády a tím vytvoříme štrúdl. Takto hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Závěr
Hotový štrúdl podáváme ještě teplý a posypaný moučkovým cukrem. V jiných zemích je také oblíbené podávat závit se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Jablečný závin z listového těsta (štrúdl)
Suroviny
Jablečný závin z listového těsta
Follow The Directions
Těsto vyválíme na tenký plát cca 0,5cm vysoký, oloupeme a nastrouháme jablka nahrubo.
Vyválené těsto posypeme lžící strouhanky, aby nevytekla jablečná šťáva. Nastrouhaná jablka položíme na těsto se strouhankou, posypeme cukrem a skořicí. Kdo chce, může přidat ořechy či rozinky dle chuti.
Těsto zavineme do rolády a tím vytvoříme štrúdl. Takto hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Hodnocení receptu