Hovězí roštěná s rýží

Hovězí roštěná s rýží
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 h 30 min
  • Porce
    5
  • Ready In
    2 hod

Roštěnky jsou velice oblíbenou pochoutkou z hovězího masa, které se doplňují lahodnou omáčkou a nejčastěji se podávají k rýži nebo vařeným bramborám.

Hovězí roštěná s rýží je už taková ustálená klasika, která má své místo v české gastronomii. Příprava hovězí roštěné není nijak náročná a při dodržení postupu v receptu si pochutná zaručeně celá rodina. K hotové roštěné už jen uvaříte vaší oblíbenou rýži a dozdobíte podle sebe.

Suroviny na hovězí roštěnou s rýží

  • 800 g hovězího (nízká roštěná)
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3-4 lžíce sádla
  • 3 cibule
  • voda na podlití
  • 300 g rýže v suchém stavu
  • jarní cibulka na ozdobu
  • cibule na ozdobu

Postup přípravy hovězí roštěné s rýží

  1. Nejprve si roštěnou nakrájejte na plátky o tloušťce 1-2 cm. Plátky lehce naklepejte a místy překrojte okraje, aby se maso při restování nekroutilo. Každý plátek posypte solí, pepřem a obalte v hladké mouce.
  2. Obalené plátky vkládejte do horkého sádla nebo oleje a z každé strany opečte dozlatova. Bude to trvat zhruba 1 minutu. Poté plátky vyndejte a dejte stranou.
  3. Do tuku přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte do zlatohněda jako při guláši. Jakmile je cibule orestovaná, přidejte zpět maso a podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Takto duste doměkka zhruba hodinu a půl.
  4. Jakmile je maso měkké, můžete jej vyndat a omáčku propasírovat, aby byla hezky hladká. Pokud vám přijde málo hustá, můžete přidat 1-2 lžíce mouky rozmíchané ve vodě a 10 min provařit. Omáčka by měla být spíše sos, takže není potřeba dodatečně zahušťovat. Sosík dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
  5. Rýži si uvařte v 600 ml osolené vody, kterou přivedete k varu. Poté plamen stáhněte a nechte dovařit doměkka, aby většinu vody rýže absorbovala (část se odpaří).
  6. Plátky roštěné podávejte se sosem a rýží, můžete dozdobit syrovou cibulí a natí z jarní cibulky.

TIP: Do základu omáčky po zalití vodou můžete přidat 2-3 lžíce plnotučné hořčice.

Chutnala vám hovězí roštěná s rýží? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Hovězí roštěná s rýží

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..