-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření35 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina
Hlívový guláš podle Pohlreicha
Hlívový guláš podle Pohlreicha je má oblíbená varianta guláše z hlívy, která je nejen zdravá, ale i chutná. Příprava hlívového guláše se příliš neliší od klasického hovězího guláše, navíc je rychlejší, bezmasý (pokud nepřidáte sádlo tak i veganský) a jistě vás mile překvapí. Tento recept s červenou paprikou a hatcho miso pastou jsem viděl právě v kuchařce od Zdeňka Pohlreicha, a tak jsem ho vyzkoušel. Pokud se vám tento recept s červenou paprikou nelíbí, můžete vyzkoušet tento guláš z hlívy ústřičné s těstovinami nebo vyzkoušet bramborový guláš z hlívy ústřičné níže.
Suroviny na Pohlreichův hlívový guláš:
- Hlíva ústřičná – Houba, která má blahodárné účinky, je extrémně zdravá, plná vitamínů a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Zeleninový vývar – Když už se jedná o bezmasý recept, tak je lepší použít zeleninový vývar místo masového. Pokud vývar nechcete použít vůbec, nahraďte ho vodou.
- Červená paprika – Určite ji do receptu přidejte, právě ta je tajemstvím výsledné chuti.
- Cibule – Ptáte se proč tolik cibule? Vařením se rozpadne a guláš nám zahustí. Není potřeba zahušťovat jíškou či jinými nezdravými variantami.
- Hatcho Miso pasta – Jsou to fermentované sójové boby, které dodají jídlu onu “masovou” chuť. Hatcho Miso je nejtmavší miso pasta, která fermentuje nejdéle.
- Sádlo/Olej – Sádlo je základem klasického guláše a vaše babička by jistě dodala, že bez sádla se guláš neudělá. Nebojte se přidat olej a ponechat recept čistě vegetariánský.
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RAx6U5S5FZc[/embedyt]S čím hlívový guláš podle Pohlreicha jíst?
Pokud si připravíte recept podle instrukcí, tak doporučuji servírovat s vašimi oblíbenými těstovinami nebo jasmínovou rýží. Neprohloupíte však s čerstvým chlebem či pečivem dle chuti. Troufnu si říct, že by se dal i s houskovým knedlíkem, ale osobně jsem to nikdy nezkoušel.
Bramborový guláš z hlívy ústřičné
Připravuji pravidelně dvě různé varianty hlívového guláše. Lze do guláše přidat nakrájené brambory (4 ks), mrkev (2 ks) nebo i fazole a poté není potřeba žádná příloha.
TIP: Nepoužívejte kupovanou jíšku, není potřeba guláš zahušťovat vůbec.
TIP: Zeleninový vývar si udělejte klasicky z vaší oblíbené zeleniny, nezapomeňte na kořenovou zeleninu, rajče a petržel.
Ingredients
Nutrition
na 100 g guláše
- Daily Value*
-
Energetická hodnota315 kJ
-
Bílkoviny2 g
-
Sacharidy5 g
-
Tuky3 g
-
Vláknina6 g
Directions
Připravte si zeleninový vývar, cibuli si nakrájejte na jemno, česnek prolisujte a hatcho miso pastu si udeálně rozpusťte v mističce s vodou.
V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou do zlatova restujeme. Přisypte hlívu a česnek, zhruba 5 minut restujte dokud houba neztratí na objemu. Nyní přidejte mletou papriku, kmín, hatcho miso pastu a protlak. Chvíli zase restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vařte cca 15 minut.
Po 15 minutách vaření přidejte nakrájené červené papriky (kápie) a vařte do změknutí. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.
Conclusion
Servírujte s pečivem, jasmínovou rýží či těstovinami. Můžete na vrch guláše na talíři přidat proužky syrové cibule nebo petržel na ozdobu.
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hlívový guláš podle Pohlreicha (zdravý)
Ingredients
Follow The Directions
Připravte si zeleninový vývar, cibuli si nakrájejte na jemno, česnek prolisujte a hatcho miso pastu si udeálně rozpusťte v mističce s vodou.
V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou do zlatova restujeme. Přisypte hlívu a česnek, zhruba 5 minut restujte dokud houba neztratí na objemu. Nyní přidejte mletou papriku, kmín, hatcho miso pastu a protlak. Chvíli zase restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a nové koření a vařte cca 15 minut.
Po 15 minutách vaření přidejte nakrájené červené papriky (kápie) a vařte do změknutí. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.
Recipe Reviews