
-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce5
-
Celkový čas30 min
Zelí neodmyslitelně patří k české kuchyni, a to zejména k pečenému masu podávanému s knedlíky. Místo klasického zelí však můžete připravit kedlubnové zelí a nepoznáte téměř rozdíl!
Dušené kedlubnové zelí není úplně časté jako klasické zelí, ale chutná velice podobně. Nepotřebujete nakládané zelí v nálevu, postačí vám pouze pár kedluben nebo gigantů, které si oloupete, nastrouháte a poté povaříte a dochutíte. Výsledek vás velmi mile překvapí. V receptu používám hladkou mouku na zahuštění, protože nemám rád zelí, které pouze plave ve vodě a ta se vám rozlije po talíři. Vždy doporučuji ať už kedlubnové nebo klasické zelí zahustit.
Suroviny na dušené kedlubnové zelí:
- 1-2 lžíce sádla/oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 kedlubny
- voda na podlití
- drcený kmín
- sůl, pepř
- cukr, ocet na dochucení
TIP: Do základu je dobré dát 50-100 g slaniny, kterou orestujete společně s cibulí. Dodá zelí výbornou chuť.
Jaký je rozdíl mezi kedlubnovým a klasickým zelím?
Přes to, že oba dva druhy zeleniny patří do stejné rodiny brukvovitých, tak rozdíl mezi nimi je. Kedlubnové zelí je lépe stravitelné, takže je vhodné pro lidi, kteří trpí nadýmáním. Druhým výrazným rozdílem, který pro vás ale nebude tak klíčový je podíl vitaminu C, kedlubna ho obsahuje více.
Postup přípravy kedlubnového zelí:
- Nejprve si oloupejte cibule i kedlubny. Cibuli nasekejte najemno a kedlubny nastrouhejte na hrubém struhadle.
- V hrnci si rozpusťte sádlo, pokud máte slaninu, přidejte ji na kostičky. Pokud slaninu nemáte, restujte na tuku cibulku dozlatova a nakonec ji zaprašte vrchovatou lžící hladké mouky. Minutku prosmažte, zalijte zhruba 2 dcl vody a přidejte kedlubny, kmín, sůl a pepř.
- Vařte kedlubny do změknutí a zhoustnutí. Jakmile má požadovanou konzistenci, kedlubnové zelí dochuťte cukrem a octem podle chuti. Záměrně neuvádím množství, protože každý má rád zelí jinak. Někdo kyselejší, někdo sladší.
- Hotové zelí servírujte k české kuchyni např. vepřovým výpečkům.
Chutnalo vám kedlubnové zelí? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Dušené kedlubnové zelí
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář