- 4 února, 2023
- od Filip
- 0 To se mi líbí
- 5 / 5
- Kuchyně: Česká
- Obtížnost: Snadný

-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Zhlédnutí312
U nejtypičtějších českých receptů jako jsou vepřové výpečky, moravský vrabec nebo třeba plněné bramborové knedlíky nesmí chybět tato lahůdka v podobě přílohového dušené zelí.
Dušené bílé zelí k masu se svou přípravou nijak zvlášť neliší od červeného. Nutno však podotknout, že je dobré vždy použít bílou cibuli k bílému zelí a červenou cibuli k červenému zelí. Obecně také platí, že červené zelí by mělo být o něco sladší než to bílé. Zelí je potřeba vždy zahustit, aby nepouštělo vodu a tekutiny se krásně spojily v jednotnou směs. Nejčastěji používám kysané zelí ze sklenice, ale můžete sáhnout po čerstvém zelí, kterého je potřeba o něco více.
Suroviny na dušené bílé zelí k masu
1 sklenice sterilovaného zelí (800 g čerstvého)
1 lžička drceného kmínu
1-2 lžíce sádla (v krajním případě olej)
50-70 g slaniny
1 bílá cibule
1 lžíce hladké mouky
cukr, ocet na dochucení
sůl podle chuti
TIP: Slanina není nutnost, ale pro dosažení chuťově nejlepšího zelí ji vždy přidávám.
VIDEORECEPT

Postup přípravy dušeného bílého zelí k masu
Obsah sklenice vylijte do hrnce i s nálevem, přidejte kmín, sůl a začněte zahřívat. Podle potřeby zalijte zelí vodou, aby bylo ponořené (nutnost v případě čerstvého zelí). Zelí takto vařte zhruba 25 minut a hlídejte, aby se nepřipalovalo.
Mezitím, co se zelí vaří si rozpusťte sádlo a restujte slaninu a cibuli na kostičky dozlatova. Slaninu s cibulkou poté zaprašte hladkou moukou, kterou nechte nasát tuk a 2 minutky orestujte. Tuto směs vmíchejte do k zelí a provařte, aby zelí zhoustlo.
Na závěr zelí dochuťte cukrem a octem podle potřeby. Každý má rád zelí jinak, zde je potřeba zelí opravdu ochutnávat a přidávat cukr/ocet podle potřeby.
Hotové zelí servírujte k typickým českým jídlům s bramborovými knedlíky a pečenému masu.
Chutnalo vám dušené bílé zelí k masu? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Dušené bílé zelí k masu
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu