Chřestová polévka ze zeleného chřestu

Chřestová polévka ze zeleného chřestu
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 min

Tato luxusní polévka se připravuje v chřestové sezóně, která je však velmi krátká. Jemná, zdravá a chutná polévka, kterou doporučuji připravit i náročnějším strávníkům.

Chřestová polévka ze zeleného chřestu se extra neliší od té z bílého chřestu. Chřest je navíc druh zeleniny, který obsahuje mnoho prospěšných látek pro tělo. Mimo jiné působí také jako přírodní afrodiziakum. Základem polévky je samozřejmě chřest a cibule a pokud máte rádi krémové polévky, určitě nevynechejte smetanu.

Suroviny na chřestovou polévku

Suroviny na chřestovou polévku ze zeleného chřestu:

  • 250 g chřestu (cca. 12 kousků)
  • 50 g másla nebo oleje
  • 1 cibule (klidně jarní i s natí)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1-2 brambory na zahuštění
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • k podávání: bylinky, krutony, slaninový chips…

TIP: Do polévky můžete přidat i celý pórek, který společně s chřestem orestujete a pak dále vaříte.

VIDEORECEPT CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Postup přípravy chřestového krému

  • Chřest omyjte, očistěte a zbavte konců, které bývají dřevnaté. Poté ho oloupejte a nahrubo pokrájejte.
  • Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve středním hrnci si rozpusťte máslo (alternativně olej, který příliš nedoporučuji) a na tuku lehce restujte cibuli. Cibule nesmí chytit barvu, jen ji nechte zprůhlednět (zesklovatět).
  • K cibuli přidejte kousky chřestu a 5 minut restujte, aby trochu změkly. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem a přidejte přihoďte 1-2 brambory díky kterým bude polévka hustější a nemusíme ji tedy nastavovat jíškou. Záměrně uvádím zeleninový vývar, který přirozeně do vegetariánských polévek patří, ale pokud není zbytí, vystačíte si i s drůbežím vývarem nebo vodou.
  • Nyní nechte polévku provařit 20 minut. Po pár minutách vaření však můžete vylovit pár špiček chřestu, které si dáte stranou a použijete je při servírování.
  • Po provaření polévku zakápněte šťávou z poloviny citronu. Vmíchejte také kelímek smetany ke šlehání a polévku rozmixujte do hladké směsi. Chřestovou polévku doporučuji ještě propasírovat přes jemné síto, abychom se zbavili jemných vláken.
  • Hotovou polévku podávejte posypanou bylinkami, s krutony nebo špičkami chřestu.

TIP: Kromě zeleninového vývaru můžete připravit vývar z odkrojků a slupek z chřestu.

Chutnala vám chřestová polévka? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Chřestová polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • lali1

      Pro milovníky krémových polévek doporučuji, fakt super

    • Dajda

      Krásně nafoceno dnes jsem koupila chřest a zítra vyzkouším

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.