-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Tato luxusní polévka se připravuje v chřestové sezóně, která je však velmi krátká. Jemná, zdravá a chutná polévka, kterou doporučuji připravit i náročnějším strávníkům.
Chřestová polévka ze zeleného chřestu se extra neliší od té z bílého chřestu. Chřest je navíc druh zeleniny, který obsahuje mnoho prospěšných látek pro tělo. Mimo jiné působí také jako přírodní afrodiziakum. Základem polévky je samozřejmě chřest a cibule a pokud máte rádi krémové polévky, určitě nevynechejte smetanu.
Suroviny na chřestovou polévku ze zeleného chřestu:
- 250 g chřestu (cca. 12 kousků)
- 50 g másla nebo oleje
- 1 cibule (klidně jarní i s natí)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1-2 brambory na zahuštění
- šťáva z 1/2 citronu
- 200 ml smetany ke šlehání
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- k podávání: bylinky, krutony, slaninový chips…
TIP: Do polévky můžete přidat i celý pórek, který společně s chřestem orestujete a pak dále vaříte.
VIDEORECEPT CHŘESTOVÁ POLÉVKA
Postup přípravy chřestového krému
- Chřest omyjte, očistěte a zbavte konců, které bývají dřevnaté. Poté ho oloupejte a nahrubo pokrájejte.
- Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve středním hrnci si rozpusťte máslo (alternativně olej, který příliš nedoporučuji) a na tuku lehce restujte cibuli. Cibule nesmí chytit barvu, jen ji nechte zprůhlednět (zesklovatět).
- K cibuli přidejte kousky chřestu a 5 minut restujte, aby trochu změkly. Poté vše zalijte zeleninovým vývarem a přidejte přihoďte 1-2 brambory díky kterým bude polévka hustější a nemusíme ji tedy nastavovat jíškou. Záměrně uvádím zeleninový vývar, který přirozeně do vegetariánských polévek patří, ale pokud není zbytí, vystačíte si i s drůbežím vývarem nebo vodou.
- Nyní nechte polévku provařit 20 minut. Po pár minutách vaření však můžete vylovit pár špiček chřestu, které si dáte stranou a použijete je při servírování.
- Po provaření polévku zakápněte šťávou z poloviny citronu. Vmíchejte také kelímek smetany ke šlehání a polévku rozmixujte do hladké směsi. Chřestovou polévku doporučuji ještě propasírovat přes jemné síto, abychom se zbavili jemných vláken.
- Hotovou polévku podávejte posypanou bylinkami, s krutony nebo špičkami chřestu.
TIP: Kromě zeleninového vývaru můžete připravit vývar z odkrojků a slupek z chřestu.
Chutnala vám chřestová polévka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Chřestová polévka
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews