-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce6
-
Celkový čas45 minut
Pokud hledáte něco chutného, zdravého a zároveň rychlého k večeři, tak krémová polévka z květáku je skvělou volbou. Její jemná a hladká konzistence potěší každého, kdo má rád klasické krémové polévky. Navíc v chladnějších dnech krásně zahřeje. Já osobně tuto polévku řadím mezi své oblíbené. Recept mám od babičky, který jsem malinko upravila.
Babiččina květáková polévka není náročná a vystačíte si s několika základními surovinami. Tato klasická hustá a sytá varianta je skvělou volbou v zimních měsících. Jako doplněk k polévce přidávám místo krutonků opečené růžičky květáku, ale můžete také použít slaninu, která dodá polévce výtečnou chuť. Parmazán v polévce zase zajistí slanější a jemnou chuť.
Suroviny na květákovou polévku
- Máslo – 2 lžíce
- Cibule – 1 ks
- Česnek – 2 stroužky
- Květák – 1 ks
- Větší brambora – nakrájená na kostky – 1 ks
- Vývar / voda (na podlití) – 1-2 l
- Kmín – 1 lžička
- Smetana na vaření – 200 ml
- Parmazán – nastrouhaný – 50 g
- Muškátový oříšek – 1 špetka
- Sůl, černý pepř – dle chuti
Postup přípravy – Babiččina květáková polévka
Rozdělíme květák na menší růžičky a důkladně omyjeme. Oloupeme bramboru a nakrájíme ji na kostky. Cibuli i česnek zbavíme slupky a nakrájíme je nahrubo.
V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Poté přidáme květák a krátce ho orestujeme, aby se rozvinula jeho chuť. Následně přidáme brambor, zalijeme zeleninu vývarem nebo vodou tak, aby byla zcela ponořená. Přidáme kmín, přivedeme k varu a vaříme, dokud vše nezměkne.
Jakmile je zelenina dostatečně měkká, rozmixujeme ji v hrnci mixérem na hladký krém. Poté přidáme smetanu, která polévku krásně zjemní. Vsypeme nastrouhaný parmazán a dochutíme solí, pepřem, kmínem a špetkou muškátového oříšku. Krátce prohřejeme a podáváme, ideálně posypané vypečenou slaninou nebo orestovaným květákem.
Chutnala Vám naše květáková polévka? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Babiččina květáková polévka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář