
- 
                    Čas přípravy15 min
- 
                    Doba vaření45 min
- 
                    Porce6
- 
                    Celkový čas60 min
Bramborová polévka tzv. bramboračka je jednou z nejzákladnějších českých polévek. Bramboračka je jídlo chudých, a proto obsahuje základní suroviny, které jsou u nás dostupné.
Bramboračka s čerstvými houbami je moje oblíbená verze, kterou v období houbařské sezóny každý rok alespoň jednou připravím. Poctivá bramboračka obsahuje samozřejmě brambory, kořenovou zeleninu, tvrdší lesní houby a typické koření jako je kmín, majoránka a česnek. Polévku lze připravit i z hub sušených, které je potřeba si předem alespoň na 20 minut namočit do vroucí vody. Houby včetně vody poté přidáte společně s bramborami do polévky. Alternativou jsou houby spařené a zamrazené, které můžete orestovat na trošce másla nebo oleje, aby pustily vodu.

Suroviny na bramboračku s čerstvými houbami
 50 g másla 50 g másla
 2 mrkve 2 mrkve
 1/4 celeru 1/4 celeru
 1 petržel 1 petržel
 250 g čerstvých hub 250 g čerstvých hub
 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce hladké mouky
 1 litr vývaru 1 litr vývaru
 6 brambor 6 brambor
 2 cibule 2 cibule
 2 stroužky česneku 2 stroužky česneku
 1 lžička drceného kmínu 1 lžička drceného kmínu
 libeček libeček
 2 lžíce majoránky 2 lžíce majoránky
 sůl & pepř sůl & pepř
 petrželová nať petrželová nať
VIDEORECEPT
Postup přípravy bramboračky s čerstvými houbami:
 Cibuli, brambory a kořenovou zeleninu si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, brambory a kořenovou zeleninu si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
 V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém restujte kořenovou zeleninu a jakmile je trochu orestovaná, přidejte cibuli. Dál restujte do orestování cibule. V této chvíli zasypte základ hladkou moukou, kmínem a zalijte vývarem nebo vodou. Vše důkladně rozmíchejte, ideálně metličkou. V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém restujte kořenovou zeleninu a jakmile je trochu orestovaná, přidejte cibuli. Dál restujte do orestování cibule. V této chvíli zasypte základ hladkou moukou, kmínem a zalijte vývarem nebo vodou. Vše důkladně rozmíchejte, ideálně metličkou.
 Do hrnce přidejte brambory a polévku dostatečně osolte. Vařte do změknutí brambor. Do hrnce přidejte brambory a polévku dostatečně osolte. Vařte do změknutí brambor.
 Mezitím si čerstvé houby orestujte na trošce másla a přidejte do základu polévky. Mezitím si čerstvé houby orestujte na trošce másla a přidejte do základu polévky.
 Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do polévky prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku, aby polévka hezky provoněla. Pokud máte rádi a máte k dispozici libeček, tak jej do polévky přidejte. Vše společně chvíli prohřejte a můžete podávat. Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do polévky prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku, aby polévka hezky provoněla. Pokud máte rádi a máte k dispozici libeček, tak jej do polévky přidejte. Vše společně chvíli prohřejte a můžete podávat.
 Bramboračku podávejte posypanou nasekanou petrželkou. Bramboračku podávejte posypanou nasekanou petrželkou.
TIP: Ze slupek z kořenové zeleniny si můžete připravit snadný zeleninový vývar. Omyté slupky povařte, sceďte a vývar můžete přidat do polévky.
Chutnala vám bramboračka s čerstvými houbami? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Bramboračka s čerstvými houbami
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



 
									 
									 
									 
									 
									
Hodnocení receptu