
-
Čas přípravy24 h
-
Doba vaření45 min
-
Porce6
-
Celkový čas24 h 45 min
Kuřecí řízky známé také zkratkovitě jako ‘kuřízky’ jsou velmi oblíbenou verzí řízků. Zapomeňme na klasickou přípravu a pojďme si tuto parádu trošku vylepšit.
Kuřecí řízky jinak je trošku upgradovaná verze kuřecích řízků. Liší se například v obalovací směsi. Místo klasické strouhanky použijeme kombinaci strouhanky s panko strouhankou a přidáme trochu parmazánu. Řízky osmažíme namísto v oleji v přepuštěném másle díky kterému získají řízky máslovou chuť. Řízky budou křehké a šťavnaté díky marinování v mléce.
Suroviny na kuřecí řízky jinak:
- kuřecí prsa
- sůl, čerstvě mletý pepř
- plnotučné mléko k marinování
- hladká mouka
- klasická strouhanka
- panko strouhanka
- 2-3 lžíce parmazánu strouhaný na velmi jemno
- 2 vejce
- 3-4 lžíce mléka
- přepuštěné máslo na smažení
Postup přípravy kuřecích řízků jinak:
- Nejprve si kuřecí prsa opláchněte a poté odkrojte kuřecí filet. To je ten malý kousek, co vypadá jako strips. Kuřecí prso není stejnoměrně vysoké, takže z vrchu odkrojte plátek a ze spodní části udělejte ještě dva stejné plátky. Z jednoho prsa tak máte 3 řízky.
- Vyskládejte plátky masa na prkýnko a přeložte přes ně potravinářskou fólii. Řízky přes ní naklepejte ať jsou všude stejně vysoké a rovnoměrně se maso propeče. Naklepané řízky lehce nasolte, poprašte čerstvě namletým pepřem a dejte marinovat do talíře s plnotučným mlékem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici 24 h marinovat.
- Před smažením nechte maso alespoň 20 minut venku ať není příliš studené. Maso otřete papírovými ubrousky ať se z mouky, do které ho budete dávat nestane těsto. Připravte si jeden talíř/misku s hladkou moukou, ve druhém talíři rozšlehejte vejce s mlékem a do třetího si odměřte klasickou a panko strouhanku v poměru 2:1. Přisypte také pár lžic parmazánu a dobře směs promíchejte.
- Nyní už jednotlivé plátky masa pokládejte do mouky z obou stran, poté do vaječné směsi a nakonec do strouhanky. V hrnci nebo pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo tak, aby bylo alespoň do poloviny výšky řízku. Rozpálený tuk poznáte tak, že se kolem dřevěné vařečky tvoří bublinky. Na středním ohni řízky smažte dozlatova z každé strany 3-4 minuty.
- Řízky nechte okapat na mřížce ať se ze spodní strany nezapaří a můžete je podávat třeba k bramborovému salátu nebo bramborové kaši.
Chutnaly vám kuřecí řízky jinak? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Kuřecí řízky jinak
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář