
-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce8
-
Celkový čas25 min
Vaječné likéry a koňaky si jako Češi rádi připravujeme nejčastěji po 1. adventu. Co je lepší než klasický vaječný likér? Pistáciový vaječný likér!
Pistáciový vaječný likér je naprostá bomba a popravdě ze všech příchutí, které jsem kdy zkoušel (čoko, vanilka, káva) je nejlepší. Není to sice levná sranda, jelikož se do něj přidává pistáciový krém, ale výsledek stojí za to. Koneckonců pokud připravujete vaječný likér z pravé vanilky, tak to také něco stojí. Nepřidávejte do likéru žádný cukr navíc než uvádí recept ani žádná barviva.
Suroviny na pistáciový vaječný likér
- 8 žloutků
- 20 g mandlového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g salka (slazené kondenzované mléko)
- 700 ml plnotučného mléka
- 200 g pistáciové pasty nebo krému
- špetka soli
- 250-300 ml bílého rumu např. Bacardi, Havana
TIP: Pokud neseženete mandlový cukr, můžete vyzkoušet klasický vanilkový cukr.
Postup přípravy pistáciového vaječného likéru
- V míse si vyšlehejte mandlový cukr a žloutky do světlé pěny.
- Do hrnce s tlustým dnem např. litinového nalijte mléko, tučnou smetanu a kondenzované mléko (Salko). Začněte pomalu zahřívat. Vmíchejte špetku soli a také pistáciovou pastu a nechte ji v mléčné směsi rozpustit.
- Přimíchejte žloutkovou směs a společně zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání. Směs se nesmí vařit jinak se žloutky srazí. Likér je hotový když má zhruba 80-85 stupňů a bude krásně hustý. Poté ihned hrnec odstavte a likér nechte vychladnout.
- Do vychlazeného likéru přilijte bílý rum podle chuti a celou směs ještě sceďte přes jemné síto, abyste se zbavili případných hrudek. Likér plňte do lahví a uchovávejte v chladu v lednici.
TIP: Nebojte se, že před zředením alkoholem je likér hustý. Tím, že ho smícháte s alkoholem ho také naředíte a kdyby se vám i tak zdál příliš hustý, můžete ho lehce naředit plnotučným mlékem.
Chutnal vám pistáciový vaječný likér? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Pistáciový vaječný likér
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář