Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoce jsou také spojené s vítáním jara a souvisejí s ním i tradice mezi které patří příprava velikonočních receptů. Symbolem těchto svátků je beránek, vejce, mléko i med a právě tyto suroviny jsou obsažené ve výběru receptů, které jsme pro vás sepsali.
Velikonoční recepty a recepty, které se vám budou hodit bezprostředně po Velikonocích, jelikož vám určitě zbyde spoustu vajíček. 🙂
Nejlepší velikonoční recepty:
- Medové jidáše
- Jarní zelená polévka
- Velikonoční mazanec
- Vaječná tlačenka
- Vajíčková pomazánka
- Velikonoční beránek
- Bramborový salát
- Velikonoční nádivka
- Klasický vajíčkový salát
1. Nejlepší medové jidáše
KDY: Zelený čtvrtek
Nejlepší velikonoční jidáše je sladké pečivo z kynutého těsta ve tvaru provazu, který symbolizuje provaz na kterém se oběsil proradný Ježíšův apoštol Jidáš. Doporučuji je připravit na Zelený čtvrtek (ideálně už ve středu), kdy je to tradicí, ale perfektně se hodí i na velikonoční stůl. Jidáše se po upečení potírají medem, doporučuji to udělat, co nejdříve, protože povrch jidášů bude o trochu méně lepkavý.
2. Velikonoční zelená polévka
KDY: Zelený čtvrtek
Zelená jarní polévka je zeleninová vegetariánská polévka, která není složitá na přípravu, ale chuťově vás rozhodně neurazí. Svou typicky zelenou barvu získá právě z jarních zelených ingrediencí: polníček, špenát, petrželka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka nebo pampeliška, které dejte do polévky dle svého vlastního výběru. Polévka je velmi zdravá.
3. Velikonoční mazanec
KDY: Bílá sobota
Velikonoční mazanec (vláčný recept) nebo také bochánek je tradiční pokrm, který by na Velikonoce na stole neměl chybět. Peče se podle receptů z různých druhů kynutého nebo tvarohového těsta. Dochucuje se rozinkami a na zdobení připravujeme sekané mandle.
4. Vaječná tlačenka
KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích
Nejlepší vaječná tlačenka je jednoduchý recept, který využijete nejen v období Velikonoc. Tato skvělá vajíčková tlačenka se hodí k čerstvému pečivu. Vyzkoušejte ji například s našimi domácími houskami bez kynutí.
5. Vajíčková pomazánka
KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích
Vajíčková pomazánka je snadná a naprosto ideální řešení, jak se zbavit přebytečných vajíček. Připravili jsme pro vás rovnou 3 varianty na vajíčkovou pomazánku:
6. Velikonoční beránek
KDY: Bílá sobota
Nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový), pochází z jedné pražské cukrárny a dokonale splňuje naše požadavky. Těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní velkou formu a jde dobře vyklopit. Tento šlehačkový beránek tak zůstane vláčný i několik dní. U nás doma je nadýchaný velikonoční beránek (šlehačkový) tradiční, jelikož ho pečeme každý rok.
7. Bramborový salát
KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích
Bramborový salát není typickým velikonočním receptem, dá se považovat za sváteční jídlo. Navíc se do bramborového salátu perfektně hodí vajíčka, takže máte tip na super nedělní oběd a k salátu připravte třeba řízky.
8. Velikonoční nádivka
KDY: Bílá sobota
Velikonoční nádivka se podle tradic podává na Bílou sobotu, kdy končí půst. Ve správné velikonoční nádivce nesmí chybět kopřivy a jarní bylinky, které jsou s velikonočním obdobím rovněž spjaté.
9. Klasický vajíčkový salát
KDY: Kdykoli během svátků i po Velikonocích
Vajíčkový salát je na tom podobně jako bramborový salát. Není podle tradic zařazen do velikonočního období, ale jelikož je s jarním obdobím spjatá hojnost vajec, tak toto je další tip na jejich využití.