Zdravá sekaná s vločkami (Břicháč Tom)

Zdravá sekaná s vločkami (Břicháč Tom)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    60 min

Břicháč Tom je pro mě inspirací při zdravé stravě, jediné, co mě při vaření podle jeho knih, kterých jsem hrdou majitelkou trápí je popis ingrediencí. Na některé se občas v postupu zapomene a některé jsou velice neurčité. Připravuji si sama tyto recepty a snažím se je dovést k dokonalosti.

Zdravá sekaná s vločkami (Břicháč Tom) je jeden z mých nejoblíbenějších receptů na oběd z knih Břicháče vůbec. I tento recept jsem si trošku poupravila, a to tak, že do pekáčku k sekané dávám péct také žampiony nebo mrkvičku, kterou poté servíruji společně se sekanou a bramborovou přílohou. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši, šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo vařené brambory. Sekaná se hodí i k večeři, ale ideálně ji podávejte pouze s pečenou zeleninou.

Suroviny na zdravou sekanou od Břicháče

  • 500 g mleté maso mix
  • 2 mrkve
  • 3 vajíčka
  • 1 cibule
  • kápie
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g jemně mletých ovesných vloček
  • lžička majoránky
  • sůl & pepř
  • koření na mleté maso
  • 2 lžíce oleje
  • příloha: 150 g brambor na porci
  • pečená zelenina: 250 g žampionů a 2 mrkve

TIP: Sekanou také můžete naplnit kyselou okurkou nebo vařeným vejcem.

Postup přípravy zdravé sekané s ovesnými vločkami

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno, mrkve si nastrouhejte na jemném struhadle a dejte je do mísy k mletému masu. Přidejte kápii pokrájenou nadrobno, 3 prolisované stroužky česneku, ovesné vločky, vejce a koření. Směs na sekanou důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  2. Připravte si zapékací misku, lehce ji potřete olejem a položte na ní vytvarovaný bochánek sekané ze směsi mletého masa. Okolo masa můžete poklást oloupané žampiony, mrkev nebo přílohový brambor. Pokud budete dělat tuto variantu, tak ještě pekáček podlijte 100-300 ml vody podle potřeby a zeleninu osolte.
  3. Troubu si předehřejte na 200°C a sekanou pečte 30 minut zakrytou alobalem nebo pokličkou. Po 30 minutách alobal odkryjte a nechte dopéct dalších 10 minut odkryté při stejné teplotě.
  4. Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou přílohou, sosem a pečenou zeleninou. K sekané se perfektně hodí také řekvičkový salát nebo zdravý coleslaw.

Chutnala vám zdravá sekaná s vločkami? Další recepty od Břicháče:

 

 

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Evžen

      Recept je výborný,dělám ho dost často a jinou sekanou už nechci!!!!
      Děkuji.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.