Vynikající dušené červené zelí (zahuštěné)

Vynikající dušené červené zelí (zahuštěné)
  • Čas přípravy
    5 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 min

Dušené zelí je pro českou kuchyni velice typické, protože se servíruje společně s nejtradičnějšími jídly jako jsou výpečky, kachna, plněné knedlíky a další. Vyzkoušejte naši verzi, která vám jistě zachutná.

Vynikající dušené červené zelí

Vynikající dušené červené zelí je zahuštěné a liší se od běžné přípravy svou konzistencí, která by se dala přirovnat ke kaši. Stejnou přípravou můžete udělat i bílé zelí. Výsledný balanc kyselého a sladkého docílíte použitím poměru cukru a octa podle vaší chuti. Já osobně toto zelí miluji na sladko. Děláte ho jinak? Podělte se s ostatními v komentářích.

Suroviny na dušené červené zelí

Suroviny k přípravě dušeného červeného zelí:

  • 1-2 lžíce sádla
  • 1 sklenice červeného zelí (se sterilovaným zelím ve sladkokyselém nálevu)
  • sůl dle chuti
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 50 g slaniny
  • 1 bílá cibule
  • 2-4 lžíce hladké mouky
  • cukr a ocet na dochucení

VIDEORECEPT:

Příprava zahuštěného dušeného zelí:

  • Nejprve si vylijte obsah sklenice se sterilovaným červeným zelím do hrnce a přidejte sůl s drceným kmínem. Zalijte zelí vodou, tak aby bylo ponořené a vařte přibližně 20 minut na mírném ohni.
  • Mezitím si na pánvi rozehřejte sádlo (nebo máslo) a orestujte slaninu, poté přidejte nakrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Nakonec slaninu s cibulkou zaprašte hladkou moukou a přibližně dvě minutky míchejte. Směs přidejte do hrnce se zelím a ještě pár minut povařte.
  • Nakonec zelí dochuťte cukrem a octem podle vaší chuti.

Další způsob zahuštění červeného zelí

Pokud chcete aby mělo zelí hustější konzistenci, ale neradi používáte mouku, tak ji vynechejte a k zelí při počáteční úpravě nastrouhejte na jemném struhadle 1 střední bramboru. Škrob, který brambora obsahuje zelí také krásně zahustí.

Chutnalo vám vynikající dušené červené zelí? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Jana Michálková

      Mé oblíbené, krásně nafoceno 🙂

    • Sima

      Také mám ráda hustější ? výborné!

    • Eva

      To zítra udělám k výpečkům ?

    • Lubomir1965

      Naprosto výborné, nemá chybu a ten video recept je super srozumitelný.

    • ela

      Famózní a ten videorecept je mega. moc jsme si pochutnali!!Díky

    • Marie

      Uvaření červeného zelí velmi hezky popsáno.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.