-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Dušené zelí je pro českou kuchyni velice typické, protože se servíruje společně s nejtradičnějšími jídly jako jsou výpečky, kachna, plněné knedlíky a další. Vyzkoušejte naši verzi, která vám jistě zachutná.
Vynikající dušené červené zelí
Vynikající dušené červené zelí je zahuštěné a liší se od běžné přípravy svou konzistencí, která by se dala přirovnat ke kaši. Stejnou přípravou můžete udělat i bílé zelí. Výsledný balanc kyselého a sladkého docílíte použitím poměru cukru a octa podle vaší chuti. Já osobně toto zelí miluji na sladko. Děláte ho jinak? Podělte se s ostatními v komentářích.
Suroviny k přípravě dušeného červeného zelí:
- 1-2 lžíce sádla
- 1 sklenice červeného zelí (se sterilovaným zelím ve sladkokyselém nálevu)
- sůl dle chuti
- 1 lžička drceného kmínu
- 50 g slaniny
- 1 bílá cibule
- 2-4 lžíce hladké mouky
- cukr a ocet na dochucení
VIDEORECEPT:
Příprava zahuštěného dušeného zelí:
- Nejprve si vylijte obsah sklenice se sterilovaným červeným zelím do hrnce a přidejte sůl s drceným kmínem. Zalijte zelí vodou, tak aby bylo ponořené a vařte přibližně 20 minut na mírném ohni.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte sádlo (nebo máslo) a orestujte slaninu, poté přidejte nakrájenou cibuli a orestujte do zlatova. Nakonec slaninu s cibulkou zaprašte hladkou moukou a přibližně dvě minutky míchejte. Směs přidejte do hrnce se zelím a ještě pár minut povařte.
- Nakonec zelí dochuťte cukrem a octem podle vaší chuti.
Další způsob zahuštění červeného zelí
Pokud chcete aby mělo zelí hustější konzistenci, ale neradi používáte mouku, tak ji vynechejte a k zelí při počáteční úpravě nastrouhejte na jemném struhadle 1 střední bramboru. Škrob, který brambora obsahuje zelí také krásně zahustí.
Chutnalo vám vynikající dušené červené zelí? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews