-
Čas přípravy15 minut
-
Doba vaření55 minut
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina, 10 minut
Hrách je důležitá luštěnina a její plody obsahují vitamíny skupiny B, fosfor, draslík, vápník i hořčík. Kvete od října do dubna. Na talíři bychom ho měli mít často, proto jsme si dnes připravili hrachovou kaši.
Výborná hrachová kaše od babičky je tradiční staročeský pokrm, který patřil k rychlým a levným jídlům. Můžeme ji připravit ze zeleného i ze žlutého hrachu, ale příprava ze žlutého hrachu je rychlejší, jelikož se nemusí namáčet. K hrachové kaši se nejlépe hodí uzené maso, párek, vejce a kyselá okurka.
Suroviny – Výborná hrachová kaše od babičky
- Žlutý hrách, půlený
- Cibule
- Máslo
- Řepkový olej
- Mléko
- Česnek
- Majoránka
- Sůl
Postup přípravy – Výborná hrachová kaše od babičky
- Hrách probereme, propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, aby byl ponořený, osolíme a dáme vařit.
- Vaříme na mírném plameni asi 45 minut do změknutí hrachu, dokud se hrách nezačne rozpadat.
- Uvařený hrách scedíme a rozmixujeme. Přidáme máslo, teplé mléko, vodu z vaření a rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je kaše moc hustá, přidáme ještě teplé mléko nebo vodu z vaření.
- Do rozmixované kaše přidáme prolisovaný česnek, majoránku a necháme na plotýnce chvilku prohřát. Dle chuti přidáme sůl.
- Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Poté ji na oleji osmahneme do tmavě zlaté barvy.
- Hrachovou kaši podáváme s osmahnutou cibulkou, uzeninou či vejcem a kyselou okurkou.
TIP:
- Je lepší udělat kaši řidší, protože kaše pořád postupně houstne.
Vyzkoušejte také:
- Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami
- Křupavé kvašáky (nejlepší recept)
- Nejlepší vláčná bublanina s třešněmi
Ingredients
Výborná hrachová kaše od babičky
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review