-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce4
-
Celkový čas60 minut
Určitě ji znáte ze školní jídelny. Hrachová kaše je nutričně bohatá a snadná na přípravu. Záleží jen na vás zda si ji dáte s uzeným masem, volským okem nebo s vaší oblíbenou uzeninou.
Výborná hrachová kaše od babičky je recept, který nám připravovala babička nejčastěji s opečeným špekáčkem, smaženou cibulí a volským okem. Hrachová kaše je velice doporučovaná pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin.
Jak dlouho se vaří hrachová kaše?
U hrachové kaše je důležité, který hrách použijete. V obchodech standardně seženete půlený hrách a zelený hrách vcelku. Obecně doporučujeme na hrachovou kaši používat půlený hrách, který se nemusí předem namáčet a je zbaven slupky, která způsobuje nadýmavost. Nepůlený zelený hrách namáčejte dva dny předem ve vodě, kterou vyměňujte. Samotné vaření půleného hrachu trvá zhruba 45 minut.
Suroviny na hrachovou kaši od babičky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300 g žlutého půleného hrachu
- bobkový list
- nové koření
- voda
- sůl & pepř
- 100 ml tučné smetany
- 2 lžičky sušené majoránky
TIP: Cibulku nemusíte restovat na oleji, pokud použijete pravé máslo nebo máslové ghí, tak recept o trochu povznesete.
Výborná hrachová kaše od babičky postup přípravy
- Půlený hrách si dvakrát propláchněte ve studené vodě a dejte na stranu.
- Na oleji si zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
- Přidejte hrách, bobkový list a nové koření. Chvilku vše orestujte a poté zalijte horkou vodou tak, aby byl hrách ponořený. Osolte, opepřete a vařte hrách do změknutí.
- Vyndejte bobkový list a nové koření a směs rozmixujte. Přidejte 2 lžičky sušené majoránky a na zjemnění vmíchejte 100 ml smetany.
- Nakonec ještě dochuťte solí s pepřem.
- Podávejte se smaženou cibulkou, máslem, volským okem nebo uzeninou.
TIP: Na závěr můžete vmíchat 1-2 lžíce umeocta, který jídlu nasadí korunku. Tento
Chutnala vám výborná hrachová kaše od babičky? Vyzkoušejte také:
- Klasický hospodský katův šleh
- Jednoduchá rajská omáčka s hovězím masem
- Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews