Vepřový plátek s omáčkou

Vepřový plátek s omáčkou
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 hod 30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hod

Šťavnatý vepřový plátek podávaný s lahodnou omáčkou je ideální volbou pro vydatný oběd i večeři. Kombinace jemně propečeného masa a výrazné omáčky potěší každého milovníka poctivé domácí kuchyně.

Vepřový plátek s omáčkou je základní recept na kterém nemáte co zkazit. Jídlo je univerzální, protože ho můžete podávat s rýží, šťouchaným bramborem nebo třeba s hranolky. Základem je dlouho dušené vepřové maso, které je jemné až se rozpadá a jeho chuť doplňuje lahodná omáčka z výpeku.

Suroviny na vepřový plátek s omáčkou

  • 1 kg vepřového masa
  • 300 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička tymiánu
  • vývar nebo voda
  • sůl, černý pepř
  • 1 lžička uzené papriky

TIP: Ke konci vaření můžete do omáčky přidat pokrájené kyselé okurky. Vznikne vám nakyslá omáčka podobná znojemské.

Jak připravit vepřový plátek v lahodné omáčce?

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Vepřové maso nakrájejte na plátky asi 1,5–2 cm silné (z 1 kg získáte cca 6 plátků).
  2. Na středním ohni rozehřejte sádlo a plátky masa opečte dozlatova z obou stran, pak je dejte stranou. Ve stejném hrnci orestujte cibuli dozlatova, případně podlijte vývarem. Přidejte sójovou a worcestrovou omáčku, česnek, uzenou papriku, tymián a hořčici, promíchejte a vložte zpět maso. Podlijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a duste pod pokličkou asi 1,5 hodiny.
  3. Pak maso vyjměte, omáčku zahustěte moukou a rozmixujte, provařte dalších 10 minut. Vraťte maso zpět, vypněte a podávejte.

TIP: Místo zahuštění moukou si můžete připravit máslovou jíšku z 1 lžíce mouky a 1 lžíce másla.

Chutnal vám vepřový plátek s omáčkou? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřový plátek s omáčkou

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.