
-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod
Šťavnatý vepřový plátek podávaný s lahodnou omáčkou je ideální volbou pro vydatný oběd i večeři. Kombinace jemně propečeného masa a výrazné omáčky potěší každého milovníka poctivé domácí kuchyně.
Vepřový plátek s omáčkou je základní recept na kterém nemáte co zkazit. Jídlo je univerzální, protože ho můžete podávat s rýží, šťouchaným bramborem nebo třeba s hranolky. Základem je dlouho dušené vepřové maso, které je jemné až se rozpadá a jeho chuť doplňuje lahodná omáčka z výpeku.
Suroviny na vepřový plátek s omáčkou
- 1 kg vepřového masa
- 300 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička tymiánu
- vývar nebo voda
- sůl, černý pepř
- 1 lžička uzené papriky
TIP: Ke konci vaření můžete do omáčky přidat pokrájené kyselé okurky. Vznikne vám nakyslá omáčka podobná znojemské.
Jak připravit vepřový plátek v lahodné omáčce?
- Oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Vepřové maso nakrájejte na plátky asi 1,5–2 cm silné (z 1 kg získáte cca 6 plátků).
- Na středním ohni rozehřejte sádlo a plátky masa opečte dozlatova z obou stran, pak je dejte stranou. Ve stejném hrnci orestujte cibuli dozlatova, případně podlijte vývarem. Přidejte sójovou a worcestrovou omáčku, česnek, uzenou papriku, tymián a hořčici, promíchejte a vložte zpět maso. Podlijte vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a duste pod pokličkou asi 1,5 hodiny.
- Pak maso vyjměte, omáčku zahustěte moukou a rozmixujte, provařte dalších 10 minut. Vraťte maso zpět, vypněte a podávejte.
TIP: Místo zahuštění moukou si můžete připravit máslovou jíšku z 1 lžíce mouky a 1 lžíce másla.
Chutnal vám vepřový plátek s omáčkou? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřový plátek s omáčkou
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář