-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření60 minut
-
Porce8
-
Celkový čas120 minut
Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně
Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně patří mezi pokrmy, jejichž receptura by měla být s velice mírnými odchylkami. Recept na hamburskou kýtu je v podstatě sám o sobě dokonalý a netřeba změn. Domácí hamburskou kýtu připravuji hlavně při slavnostních obědech nebo v neděli. Vhodná příloha k tomuto pokrmu jsou karlovarské, vídeňské nebo kynuté knedlíky. Lze si jídlo dopřát i s rýží či těstovinami (např. široké nudle).
Suroviny k přípravě hamburské vepřové kýty na smetaně:
- 1 kg vepřové kýty (může být i plec)
- 100 g slaniny (bez kůže)
- 1 párek
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 200 g šunky
- 135 g sterilovaných okurek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 100 ml smetany
- bobkový list
- 3 ks nové koření
- celý pepř
- cukr
- olej & máslo
- sůl
- voda (dle potřeby)
Jak připravit hamburskou vepřovou kýtu na smetaně – postup:
- Opláchnuté maso prošpikujte nakrájenými okurkami, šunkou, slaninou a párkem. Maso ze všech stran osolte. Doporučuje se maso svázat do balíčku, aby ingredience později nevypadávali a výsledný pokrm byl perfektní.
- Nyní rozehřejte v hrnci máslo a olej a přidejte zbytek slaniny nakrájené na kostičky. Restujte dokud se slanina trošku nevypeče a poté přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulku a několik minut restujte. Nyní do základu přidejte maso a 3 ks bobkového listu, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček černého pepře. Přidejte trochu vody a pod pokličkou maso duste do měkka. Během dušení maso otáčejte a kontrolujte ať je v hrnci stále dostatek vody a směs se nepřipaluje.
- Nyní měkké maso vyjměte ze směsi a do hrnce přidejte plnotučnou hořčici a smetanu. Za stálého míchání přidejte také lžíci citronové šťávy, lžičku cukru a směs tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
- Zbylou okurku a šunku nakrájejte na nudličky a přidejte na talíř při servírování. Tento krok určitě nevynechejte, protože přesně tak se tradičně hamburská pečeně servíruje.
Navzdory předpisům EU konzumujte až druhý nebo třetí den, kdy se jídlo proleží a chutě propojí. Potom si k tomu dejte knedlík, já bych přidala ještě brusinky.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews