Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně

Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    60 minut
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    120 minut

Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně

Tradiční hamburská vepřová kýta na smetaně patří mezi pokrmy, jejichž receptura by měla být s velice mírnými odchylkami. Recept na hamburskou kýtu je v podstatě sám o sobě dokonalý a netřeba změn. Domácí hamburskou kýtu připravuji hlavně při slavnostních obědech nebo v neděli. Vhodná příloha k tomuto pokrmu jsou karlovarské, vídeňské nebo kynuté knedlíky. Lze si jídlo dopřát i s rýží či těstovinami (např. široké nudle).

Suroviny k přípravě hamburské vepřové kýty na smetaně:

  • 1 kg vepřové kýty (může být i plec)
  • 100 g slaniny (bez kůže)
  • 1 párek
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • 135 g sterilovaných okurek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 ml smetany
  • bobkový list
  • 3 ks nové koření
  • celý pepř
  • cukr
  • olej & máslo
  • sůl
  • voda (dle potřeby)

Jak připravit hamburskou vepřovou kýtu na smetaně – postup:

  1. Opláchnuté maso prošpikujte nakrájenými okurkami, šunkou, slaninou a párkem. Maso ze všech stran osolte. Doporučuje se maso svázat do balíčku, aby ingredience později nevypadávali a výsledný pokrm byl perfektní.
    jak prošpikovat maso
  2. Nyní rozehřejte v hrnci máslo a olej a přidejte zbytek slaniny nakrájené na kostičky. Restujte dokud se slanina trošku nevypeče a poté přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulku a několik minut restujte. Nyní do základu přidejte maso a 3 ks bobkového listu, 3 kuličky nového koření a 6 kuliček              černého pepře. Přidejte trochu vody a pod pokličkou maso duste do měkka. Během dušení maso otáčejte a kontrolujte ať je v hrnci stále dostatek vody a směs se nepřipaluje.
  3. Nyní měkké maso vyjměte ze směsi a do hrnce přidejte plnotučnou hořčici a smetanu. Za stálého míchání přidejte také lžíci citronové šťávy, lžičku cukru a směs tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  4. Zbylou okurku a šunku nakrájejte na nudličky a přidejte na talíř při servírování. Tento krok určitě nevynechejte, protože přesně tak se tradičně hamburská pečeně servíruje.
Navzdory předpisům EU konzumujte až druhý nebo třetí den, kdy se jídlo proleží a chutě propojí. Potom si k tomu dejte knedlík, já bych přidala ještě brusinky.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Lena

      Úžasné jídlo a povedlo se i mě ??doporučuji

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.