-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod
Nakládané okurky jsou oblíbené po celém světě a není divu. Spojení křupavých okurek a sladko-kyselého kořeněného nálevu dokáže vylepšit spoustu jídel, ale jsou vynikající i samotné. Připravte si tyto okurky a nebudete chtít zkusit jiný recept!
Křupavé sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu je recept, který jsem vylepšoval 3 sezóny než jsem chuť okurek přizpůsobil svým chuťovým buňkám. Okurky jsou krásně křupavé a chutné díky použitému koření, které se s kupovaným Dekem nebo připraveným znojemským lákem nedá srovnávat. Připravte si nejlepší nakládané okurky podle tohoto receptu krok za krokem. Do okurek přidávám i pár koleček domácích zelených jalapeňos papriček, jelikož je mám rád lehce pikantnější. Ze surovin uvedených níže připravíte 6 sklenic z cca. 1,5 kg okurek.
Suroviny na nejlepší sladkokyselý nálev na okurky (6 sklenic)
1,75 l vody
0,5 l octa
50 g soli
200 g cukru
40 sladidel (sacharin)
5 hřebíčků
1 lžíce tymiánu
1 lžíce sušeného kopru
1 lžička koriandrových semínek
Suroviny do 1 sklenice od okurek
250 g okurek nakládaček
6 koleček mrkve
1/2 cibule
čerstvý kopr (klidně i květy)
půl lžičky hořčičných semínek
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
1 bobkový list
chilli podle chuti
TIP: Můžete do sklenic přidat také stroužky česneku nebo kolečka křenu.
Jak připravit křupavé sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu?
PŘÍPRAVA ZELENINY: Nejprve důkladně vyperte nebo vykartáčujte okurky, abyste je zbavili veškerých nečistot. Zavařujte jen tvrdé okurky do velikosti 10 cm, okurky nad 10 cm krájejte podélně na plátky nebo čtvrtky. Mrkev s cibulí si oloupejte, mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na půlkolečka. Zároveň si připravte čisté (ideálně vyvařené) sklenice s dobrým a čistým uzávěrem.
PŘÍPRAVA LÁKU: Ve větším hrnci si smíchejte veškeré ingredience na lák, přiveďte je k varu, povařte 15 minut a poté nechte nálev na vypnuté plotýnce a věnujte se přípravě okurek.
KOMPLETACE SKLENIC: Na dno každé okurky dejte 3 kolečka mrkve, čtvrtku cibule na měsíčky, pár snítek kopru, půl lžičky hořčičných semínek, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bobkový list a pokud máte rádi pikantní, tak chilli. Na zeleninu napěchujte okurky tak, aby se jich do sklenice vešlo co nejvíce (ideálně na stojato). Na vrch okurek přidejte ještě 3 kolečka mrkve a čtvrt cibule. Hotový lák nalijte do sklenic zhruba 1/2 cm pod okraj sklenice a pevně zavíčkujte.
STERILIZACE: Předehřejte si troubu na 80°C. Vezměte hlubší plech, na dno plechu nalijte zhruba 1 cm vysokou vrstvu vody a na plech vyskládejte sklenice vzhůru nohama, tedy víčkem dolů. Sterilujte při teplotě 80°C 20 minut. Připravte si vlažnou a studenou lázeň a ihned po vyndání okurky nejprve ve vlažné a poté ve studené lázni zchlaďte a poté víčkem dolů nechte zcela vychladnout.
SKLADOVÁNÍ: Okurky skladujte v chladu a temnu, ideální prostor na skladování je sklep nebo špajz. První konzumaci doporučuji po 4 týdnech od sterilování. Sterilované okurky vám samozřejmě teoreticky vydrží do další sezóny, záměrně říkám teoreticky, jelikož se mi nestalo, že bychom je všechny nikdy nesnědli.
TIP: Pokud chcete okurky jíst dříve než za 1 měsíc, můžete každou okurku na několika místech propíchnout vidličkou, aby se lák s kořením lépe vstřebal dovnitř.
Chutnaly vám sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Sladkokyselý nálev
Suroviny do každé sklenice
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář