-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 h 30 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 h 50 min
Nevíte, co s vepřovým masem? Připravte tyto rozlítané ptáčky, které vycházejí z původního receptu na španělské ptáčky s hovězím masem. Chuťově vás však nezklamou.
Rozlítaní ptáčci z vepřového masa je recept, který připravuje mnoho domácností. Výhodou je, že je náplň tak zvaně rozlítaná, takže nepotřebujete pracně tvořit kapsy, které směsí plníte. Ideální přílohou k ptáčkům jsou knedlíky nebo rýže. Zapomeňte na gothaj, junior a jiné nekvalitní uzeniny. Doporučuji použít výhradně kvalitnější libové párky.
Rozlítaní ptáčci z vepřového masa – suroviny:
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 500 g vepřového masa (např. kýta)
- vývar / voda na podlití
- jíška (máslo + mouka)
- 100 g párků
- 2-4 vejce
- 4 kyselé okurky
- 100 ml tučné smetany volitelné
Postup přípravy rozlítaných ptáčků z vepřového masa
- Nejprve si slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Začněte restovat na sádle s máslem cibulku a po pár minutách přidejte i slaninu. Cibuli restujte dohněda.
- Jakmile cibulka získá zlatohnědou barvu, přidejte maso nakrájené na nudličky. Někdo má raději plátky, v tom případě restujte postupně plátky z obou stran. Během restování je osolte a posypte čerstvě namletým pepřem. Orestované maso zalijte vývarem tak, aby maso jen lehce koukalo ven. Nyní pod pokličkou maso duste doměkka.
- Jakmile je maso měkké, hrnec odkryjte a omáčku podle potřeby zahustěte jíškou (máslo + hladká mouka). Po zahuštění nechte 10 minut probublávat.
- Nakrájené okurky přidejte do základu. Vejce uvařte a buďto nastrouhejte přímo do omáčky nebo je podávejte až k omáčce. Párky si nakrájejte na kolečka a přidejte do základu. Omáčku dochuťte solí a pepřem. Někdo omáčku ještě zjemňuje smetanou.
- Hotový pokrm podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem.
TIP: Předtím než párky dáte do omáčky, doporučuji je na trošce oleje orestovat na pánvi.
Chutnali vám rozlítaní ptáčci z vepřového masa? Vyzkoušejte také:
Ingredients
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review