Rozlítaní ptáčci z hovězího masa

Rozlítaní ptáčci z hovězího masa
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    2 h 30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    3 hod

Milujete španělské ptáčky, ale nechcete je balit do závitků? Připravte si tzv. rozlítané ptáčky s plátky hovězího masa a lahodnou okurkovou omáčkou.

Rozlítaní ptáčci z hovězího masa je výborný český recept, který nadchne každého milovníka dobrého jídla. Dlouho dušené hovězí maso je krásně měkké a šťavnaté, omáčka má lehce nakyslou chuť po okurkách a navíc je doplněná o kousky vajíček.

Suroviny na rozlítané ptáčky z hovězího masa

  • 800 g hovězího zadního (plec, kýta, kližka)
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 vejce natvrdo
  • 180 g sterilovaných okurek (cca 5–6 ks)
  • 2 střední cibule
  • 1,5 lžíce plnotučné hořčice do omáčky + 1 lžíce na maso
  • 2 lžíce másla
  • 2,5 lžíce hladké mouky
  • cca 700–800 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • trochu nálevu z okurek (volitelně)

TIP: Do receptu můžete zahrnout také 2-3 kvalitní párky, které přidáte do omáčky až na samotném konci s okurkami. Párky  by měly být nakrájené na kolečka a předem orestované.

Postup přípravy rozlítaných ptáčků z hovězího masa

  1. Hovězí maso nakrájejte na plátky. Plátky opepřete a z každé strany potřetete plnotučnou hořčicí. Slaninu nakrájejte na malé kostičky, cibuli nadrobno.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a 1 lžíci másla a zprudka maso orestujte z obou stran dozlatova. Plátky restujte postupně, nikdy ne na sobě. Hotové plátky osolte a dávejte stranou na talíř.
  3. Do výpeku přidejte slaninu na kostičky s cibulí, lžíci másla a restujte cibuli dohněda. Bude to chvíli trvat, když se bude mít tendenci připalovat, přidejte trošku vývaru a restujte dál, takto párkrát zopakujte. K hnědé cibulce přidejte 1,5 lžíce hořčice, bobkové listy a nové koření. Restujte 2-3 minuty. Zalijte vývarem, aby bylo maso potopené, přiklopte a duste na mírném ohni 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
  4. Mezitím si připravte tmavou jíšku orestováním hladké mouky na másle nebo sádle. Také si uvařte vejce a nastrouhejte na struhadle nebo pokrájejte na kousky. Kyselé okurky si nakrájejte na menší kousky nebo na kolečka (podle velikosti).
  5. Jakmile je maso měkké, z omáčky můžete vyndat divoké koření (bobkový list a nové koření). Omáčku je dobré zahustit máslovou jíškou, kterou připravíte restováním hladké mouky na másle nebo sádle. Po přidání jíšky je potřeba omáčku ještě 20 minut provařit bez pokličky do zhoustnutí. V tuto chvíli přilijte i zhruba deci láku z okurek.
  6. Omáčku dokončíte tak, že přidáte nakrájené okurky a vejce a necháte ještě 10 minut společně prohřát. Během této doby omáčku dochuťte solí s pepřem podle potřeby. Poté už jen omáčku servíruj s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

TIP: Někdo do omáčky vmíchává i zhruba 150 ml tučné smetany pro zjemnění.

Chutnaly vám rozlítaní ptáčci z hovězího masa? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Rozlítaní ptáčci z hovězího masa

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.