Přepuštěné máslo – recept na domácí ghí

Přepuštěné máslo - recept na domácí ghí
  • Čas přípravy
    1 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    20
  • Zhlédnutí
    86

Ghí známé také jako přepuštěné máslo je poklad kuchyně, který vykouzlíme z klasického másla. Ghí se nepřepaluje, nezapáchá a vydrží dlouho i mimo lednici.

Přepuštěné máslo je úžasná surovina, která by neměla chybět v dobře vybavené domácnosti. Od doby, co jsem se s přepuštěným máslem tzv. máslovým ghí setkal si jej doma připravuji a pravidelně na něm vařím. Na rozdíl od másla na něm i smažím, protože má vyšší kouřový bod, tedy teplotu, kdy se přepaluje. Domácí řízky osmažené na máslovém ghí jsou ty naprosto nejlepší. Zapomeňte na olej, ghí je super potravina, kterou znaly již naše babičky. Chcete se dozvědět o přepuštěném másle a jeho výhodách víc? Přečtěte si článek o 13 důvodech, proč byste jej měli používat.

Suroviny na přepuštěné máslo – ghí

  • čerstvé máslo 🙂 množství podle vás

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy domácího přepuštěného másla – ghí

  1. Máslo umístěte do dostatečně velké nádoby podle množství másla a začněte jej na středním ohni zahřívat. Jakmile se rozpustí, tak snižte teplotu ať máslo probublává.
  2. Na povrchu se bude tvořit bílá pěna, je to mléčná bílkovina, kterou v podstatě chceme másla zbavit. Tuto pěnu můžete během zahřívání sbírat lžící. Během prohřívání musí máslo zůstat zlatavé a nesmí se připálit (zhnědnout).
  3. Jakmile budete mít máslo čiré a krásně žluté a přestane prskat, tak jej odstavte a nechte pár minutek vychladnout.
  4. Nakonec máslo přeceďte přes plátýnko nebo jemné síto do ideálně vyvařené a čisté sklenice.
  5. Přepuštěné máslo nechte vychladnout a poté ho uzavřete a skladujte v lednici. A jak dlouho v lednici vydrží? Vydrží vám několik měsíců, pokud jej skladujete v lednici, tak i rok.

Nejčastější dotazy:

Jak dlouho se přepouští máslo?

Vždy záleží na množství, já jej připravuji z 500 g čerstvého másla a zabere to něco málo okolo 30 minut.

Jak a na co použít přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo se hodí v podstatě do jakéhokoli receptu, které obsahuje máslo nebo olej. Má máslovou chuť, ale nepřepaluje se, a proto na něm můžete s klidem i smažit. Překvapte svou rodinu řízky smaženými na ghíčku. Smažení je navíc o něco zdravější.

Co s pěnou (mléčnou bílkovinou) z ghí?

Já osobně mléčnou bílkovinu přidám do bramborové kaše, ale klidně ji vmíchejte do těstovin nebo jiného receptu.

Povedlo se vám domácí přepuštěné máslo (ghí)? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Přepuštěné máslo

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..