-
Čas přípravy25 min min
-
Doba vaření10 min
-
Porce6
-
Celkový čas35 min
Cukroví je součástí českých Vánoc a jedním z nejrozšířenějších a nejjednodušších druhů jsou právě pracny.
Pracny jsou tradiční babiččiny dobrůtky, které každý rok připravovala před Vánoci. Těsto je dostatečně tučné, takže není potřeba formičky vymazávat. Varianty tohoto druhu cukroví spočívají především v množství a typu použitého koření, kakaa a ořechů.
Suroviny na tradiční babiččiny pracny
- 350 g hladké mouky
- 250 g cukr krupice
- 250 g másla
- 120 g najemno nastrouhaných ořechů
- 30 g holandského kakaa
- 1 vejce
- špetka skořice
- moučkový cukr na obalení
- vanilkový cukr na obalení
TIP: Můžete přidat 1/2 lžičky mletého hřebíčku nebo černé kakao pro tmavší vzhled.
Postup přípravy tradičních pracen
- Ve větší míse si smíchejte mouku, cukr, povolené máslo, drcené ořechy, kakao, vejce a skořici. Rukami zapracujte pěkné a soudržné těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout ideálně přes noc.
- Druhý den si troubu předehřejte na 160-170°C podle trouby. Z těsta uždibujte kousky, které zamačkávejte palcem do formiček na pracny. Nezapomeňte uprostřed nechat malou prohlubeň.
- Naplněné formičky vyskládejte na plech a pečte 7-10 minut podle velikosti formiček. Po upečení nechte pracny vychladnout a poté je vyklepněte z formiček.
- Hotové cukroví nakonec posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Chutnaly vám tradiční babiččiny pracny? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Tradiční babiččiny pracny
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review