Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně

Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    1 hod 20 min

Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně

Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně je klasika, která do české kuchyně neodmyslitelně patří. Základem znojemské omáčky jsou okurky a hovězí maso. Každý tuto omáčku dělá po svém, někdo okurky přidává až při podávání a někdo je strouhá rovnou do omáčky. Ke znojemské omáčce z hovězí pečeně se perfektně hodí rýže, náš houskový knedlík nebo klidně domácí karlovarský knedlík.

Suroviny na znojemskou omáčku z hovězí pečeně:

  • 1 kg hovězího masa (ideálně zadní hovězí)
  • 100 g slaniny
  • 300 g bílé cibule
  • 150 g sterilovaných okurek (ideálně bradavičnatých)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • voda (na podlévání)

Postup přípravy znojemské omáčky

  1. Hovězí maso si očistěte a prošpikujte nožem polovinou slaniny (50 g). Maso ze všech stran opepřete a osolte a krátce restujte na prudkém plameni ze všech stran a poté vyjměte.
  2. Nyní si v hrnci na oleji orestujte 300 g cibule nakrájené na kostičky do zlatohnědé barvy. Cibuli v procesu restování podlijte zhruba 250 ml vody, aby vznikla jednotná směs. Jakmile se vám bude zdát cibule dostatečně orestovaná, tak ji zaprašte hladkou moukou, chviličku restujte a poté podlijte zhruba 800-1000 ml vody. Nakonec vložte maso a duste pod pokličkou do měkka.
  3. Zbylou část slaniny nakrájejte na kostičky a nechte restujte tak, aby pustila tuk na který přidejte 150 g nakrájených okurek na plátky (či kostičky, proužky…) a pár minut restujte.
  4. Nyní maso vyjměte ze šťávy, šťávu přeceďte k okurkám se slaninou a krátce povařte. Maso si nakrájejte na plátky a můžete podávat.

Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně v tlakovém hrnci

Znojemskou omáčku si lze připravit i v tlakovém hrnci (papiňáku), kdy postupujete úplně stejně, jen místo hrnce použijete tlakový hrnec a maso vám do změknutí bude trvat o něco kratší dobu.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Marie1972

      moc moc dobré, zkusila jsem rovnou i vaše knedlíky a super!!!

    • Iveta

      Vše vyzkouším, dobré recepty, ráda se učím

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.