-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce8
-
Celkový čas1 hod 20 min
Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně
Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně je klasika, která do české kuchyně neodmyslitelně patří. Základem znojemské omáčky jsou okurky a hovězí maso. Každý tuto omáčku dělá po svém, někdo okurky přidává až při podávání a někdo je strouhá rovnou do omáčky. Ke znojemské omáčce z hovězí pečeně se perfektně hodí rýže, náš houskový knedlík nebo klidně domácí karlovarský knedlík.
Suroviny na znojemskou omáčku z hovězí pečeně:
- 1 kg hovězího masa (ideálně zadní hovězí)
- 100 g slaniny
- 300 g bílé cibule
- 150 g sterilovaných okurek (ideálně bradavičnatých)
- 100 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- voda (na podlévání)
Postup přípravy znojemské omáčky
- Hovězí maso si očistěte a prošpikujte nožem polovinou slaniny (50 g). Maso ze všech stran opepřete a osolte a krátce restujte na prudkém plameni ze všech stran a poté vyjměte.
- Nyní si v hrnci na oleji orestujte 300 g cibule nakrájené na kostičky do zlatohnědé barvy. Cibuli v procesu restování podlijte zhruba 250 ml vody, aby vznikla jednotná směs. Jakmile se vám bude zdát cibule dostatečně orestovaná, tak ji zaprašte hladkou moukou, chviličku restujte a poté podlijte zhruba 800-1000 ml vody. Nakonec vložte maso a duste pod pokličkou do měkka.
- Zbylou část slaniny nakrájejte na kostičky a nechte restujte tak, aby pustila tuk na který přidejte 150 g nakrájených okurek na plátky (či kostičky, proužky…) a pár minut restujte.
- Nyní maso vyjměte ze šťávy, šťávu přeceďte k okurkám se slaninou a krátce povařte. Maso si nakrájejte na plátky a můžete podávat.
Nejlepší znojemská omáčka z hovězí pečeně v tlakovém hrnci
Znojemskou omáčku si lze připravit i v tlakovém hrnci (papiňáku), kdy postupujete úplně stejně, jen místo hrnce použijete tlakový hrnec a maso vám do změknutí bude trvat o něco kratší dobu.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews