Vepřový guláš je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame. Vůně cibule, papriky a pomalu dušeného masa navodí domácí pohodu už při vaření.
Nejlepší vepřový guláš je samozřejmě domácí, krásně hustý s pořádnou dávkou cibule, papriky a dalšího koření. Je to naprosto jednoduchý recept, který hravě připravíte z jednoho hrnce. Jako příloha vám bohatě poslouží kynuté nebo bramborové knedlíky, rýže nebo třeba domácí bramboráčky. Já zvolila chléb.
Suroviny na nejlepší vepřový guláš
- 800 g vepřové plece (nebo krkovice)
- 3–4 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky (dle chuti)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500–600 ml vývaru (nebo vody)
- sůl, pepř
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
TIP: Guláš je výborný pokud do něj přidáte trošku rozmarýnu nebo 1 celou kápii pokrájenou na proužky.
Postup přípravy nejlepšího vepřového guláše
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte sádlo, vsypte cibuli a restujte ji na mírném ohni dozlatova – trvá to klidně 15 minut a déle, ale právě cibule dává guláši chuť i barvu.
- Ke zlaté cibuli přidejte na kostky nakrájené maso. Zprudka opečte ze všech stran, osolte, opepřete, přidejte kmín a rajčatový protlak.
- Poprašte základ mletou paprikou, krátce zamíchejte (pozor, aby se nespálila), a hned zalijte vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené, přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody nebo vývaru.
- Pokud chcete guláš zahustit, rozmíchejte lžíci mouky ve studené vodě a vlijte do guláše, dobře promíchejte a krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek a v dlaních rozemnutou majoránku. Finálně guláš dochuťte solí s pepřem a stáhněte plamen.
- Hotový guláš podávejte s čerstvou cibulí k vaší oblíbené příloze.
TIP: Guláš lze samozřejmě zahustit klasickou jíškou, kdy na másle necháte zpěnit hladkou mouku. Vzniklou kašičku (jíšku) přidáte do guláše a provaříte.
Napište komentář