Nejlepší vepřový guláš

Nejlepší vepřový guláš
  • Čas přípravy
    25 min
  • Doba vaření
    1 hod 35 min
  • Porce
    5
  • Celkový čas
    2 hod

Vepřový guláš je klasika české kuchyně, která nikdy nezklame. Vůně cibule, papriky a pomalu dušeného masa navodí domácí pohodu už při vaření.

Nejlepší vepřový guláš je samozřejmě domácí, krásně hustý s pořádnou dávkou cibule, papriky a dalšího koření. Je to naprosto jednoduchý recept, který hravě připravíte z jednoho hrnce. Jako příloha vám bohatě poslouží kynuté nebo bramborové knedlíky, rýže nebo třeba domácí bramboráčky. Já zvolila chléb.

Suroviny na nejlepší vepřový guláš

  • 800 g vepřové plece (nebo krkovice)
  • 3–4 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky (dle chuti)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500–600 ml vývaru (nebo vody)
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění

TIP: Guláš je výborný pokud do něj přidáte trošku rozmarýnu nebo 1 celou kápii pokrájenou na proužky.

Postup přípravy nejlepšího vepřového guláše

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte sádlo, vsypte cibuli a restujte ji na mírném ohni dozlatova – trvá to klidně 15 minut a déle, ale právě cibule dává guláši chuť i barvu.
  2. Ke zlaté cibuli přidejte na kostky nakrájené maso. Zprudka opečte ze všech stran, osolte, opepřete, přidejte kmín a rajčatový protlak.
  3. Poprašte základ mletou paprikou, krátce zamíchejte (pozor, aby se nespálila), a hned zalijte vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené, přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody nebo vývaru.
  4. Pokud chcete guláš zahustit, rozmíchejte lžíci mouky ve studené vodě a vlijte do guláše, dobře promíchejte a krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek a v dlaních rozemnutou majoránku. Finálně guláš dochuťte solí s pepřem a stáhněte plamen.
  5. Hotový guláš podávejte s čerstvou cibulí k vaší oblíbené příloze.

TIP: Guláš lze samozřejmě zahustit klasickou jíškou, kdy na másle necháte zpěnit hladkou mouku. Vzniklou kašičku (jíšku) přidáte do guláše a provaříte.

Chutnal vám nejlepší vepřový guláš? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nejlepší vepřový guláš

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.