Nejlepší slovenská kapustnica (pravá s klobásou)

Nejlepší slovenská kapustnica (pravá s klobásou)
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    5 hodin
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    2 334

Pravá slovenská kapustnica (pravá s klobásou)

Pravá slovenská kapustnica je tradiční slovenský recept na hustou polévku. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, takže je to obdoba naší české zelňačky s klobásou.

Suroviny na pravou slovenskou kapustnicu

Vývar z uzených kostí

  • 1,5 kg uzených kostí (žebra nebo koleno)
  • 4 litry vody
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl

TIP: Lze použít i masový vývar, uzený je však daleko lepší.

Kapustnica

  • lžíce sádla nebo olej
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžičky sladké červené papriky
  • 3 litry vývaru z uzených kostí
  • 640 g kysaného zelí
  • maso z kostí
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 paprikové klobásy nebo čabajky
  • 4 střední brambory
  • lžička kmínu
  • hrst sušených švestek
  • sůl & pepř

Nejlepší slovenská kapustnica postup přípravy

  1. Nejprve je potřeba si připravit vývar z uzených kostí. Kosti dejte do hrnce s vodou, kořením a osolte. Vývar vařte zhruba 3-4 hodiny. V průběhu vaření sbírejte pěnu z vrchu.
  2. Brambory si oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostky a uvařte je v osolené vodě s kmínem zvlášť.
  3. Jakmile máte brambory uvařené, neslévejte z nich vodu, která obsahuje škrob, který polévku zahustí.
  4. Ve větším hrnci si na sádle orestujte cibuli se slaninou, jakmile je slanina s cibulí vysmažená, zaprašte červenou paprikou a jakmile se paprika začne přichytávat, zalijte vývarem.
  5. Sušené houby je potřeba nejdřív odmočit, takže je namočte v horké vodě, nechte odstát a poté je přidejte do polévky.
  6. Vodu z kysaného zelí si dejte zvlášť na případné dochucení kyselosti v pozdější fázi. Zelí překrojte, přidejte do polévky a chvíli povařte.
  7. Klobásu nakrájejte na kolečka, maso z kostí oberte a přidejte vše společně s bramborami do polévky.
  8. Polévku je potřeba dochutit solí, pepřem a v případě potřeby vodou z kysaného zelí.
  9. Nakonec si pokrájejte sušené švestky (zhruba na čtyři části jednu) a přidejte je do polévky.
  10. Nechte spolu chvilku prohřát a poté už servírujte.

Vyzkoušejte také:

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..