- 3 listopadu, 2021
- od Romana Hladiková
- 0 To se mi líbí
- 0 / 5
- Kuchyně: Slovenská
- Obtížnost: Střední
-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření5 hodin
-
Porce6
-
Zhlédnutí2 334
Pravá slovenská kapustnica (pravá s klobásou)
Pravá slovenská kapustnica je tradiční slovenský recept na hustou polévku. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, takže je to obdoba naší české zelňačky s klobásou.
Suroviny na pravou slovenskou kapustnicu
Vývar z uzených kostí
- 1,5 kg uzených kostí (žebra nebo koleno)
- 4 litry vody
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl
TIP: Lze použít i masový vývar, uzený je však daleko lepší.
Kapustnica
- lžíce sádla nebo olej
- 1 cibule
- 100 g anglické slaniny
- 2 lžičky sladké červené papriky
- 3 litry vývaru z uzených kostí
- 640 g kysaného zelí
- maso z kostí
- 1 hrst sušených hub
- 1 paprikové klobásy nebo čabajky
- 4 střední brambory
- lžička kmínu
- hrst sušených švestek
- sůl & pepř
Nejlepší slovenská kapustnica postup přípravy
- Nejprve je potřeba si připravit vývar z uzených kostí. Kosti dejte do hrnce s vodou, kořením a osolte. Vývar vařte zhruba 3-4 hodiny. V průběhu vaření sbírejte pěnu z vrchu.
- Brambory si oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostky a uvařte je v osolené vodě s kmínem zvlášť.
- Jakmile máte brambory uvařené, neslévejte z nich vodu, která obsahuje škrob, který polévku zahustí.
- Ve větším hrnci si na sádle orestujte cibuli se slaninou, jakmile je slanina s cibulí vysmažená, zaprašte červenou paprikou a jakmile se paprika začne přichytávat, zalijte vývarem.
- Sušené houby je potřeba nejdřív odmočit, takže je namočte v horké vodě, nechte odstát a poté je přidejte do polévky.
- Vodu z kysaného zelí si dejte zvlášť na případné dochucení kyselosti v pozdější fázi. Zelí překrojte, přidejte do polévky a chvíli povařte.
- Klobásu nakrájejte na kolečka, maso z kostí oberte a přidejte vše společně s bramborami do polévky.
- Polévku je potřeba dochutit solí, pepřem a v případě potřeby vodou z kysaného zelí.
- Nakonec si pokrájejte sušené švestky (zhruba na čtyři části jednu) a přidejte je do polévky.
- Nechte spolu chvilku prohřát a poté už servírujte.
Vyzkoušejte také:
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept