-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce6
-
Celkový čas50 minut
Kulajda je tradiční česká polévka, která je specifická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu si zkuste připravit se zastřeným neboli pošírovaným vejcem. V tomto receptu používám čerstvé houby, takže se hodí zejména v období sběru hub.
Nejlepší kulajda se zastřeným vejcem není nijak složitá polévka, stačí jen dodržet určité postupy a vaše polévka bude chutnat jako v luxusní restauraci. Kulajda se zastřeným vejcem patří ke skutečným klenotům české gastronomie.
Suroviny na nejlepší kulajdu se zastřeným vejcem
- 500 g oloupaných brambor
- 100 g másla nebo ghí
- 50 g cukru
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 1-2 hrsti čerstvých hub
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 60 ml octa
- 6 lžic pokrájeného čerstvého kopru (alternativně sušeného)
- sůl & pepř
- zastřené vejce: 6 studených vajec, 6 lžic octa
VIDEORECEPT
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-heJcpHmrWs[/embedyt]Postup přípravy nejlepší kulajdy se zastřeným vejcem
- V hrnci si rozpusťte 70 g másla, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty opékejte. Přilijte studenou vodu a pořádně jíšku rozmíchejte.
- Oloupané brambory si nakrájejte na kostky a přidejte je k jíšce společně s 10 g soli. Přiveďte k varu a provařte na mírném plameni zhruba 5 minut.
- Lesní houby si očistěte a nakrájejte na kousky, malé houby nechte vcelku. Na pánvi si rozpusťte zbytek másla a na něm zprudka houby orestujte ze všech stran. Houby osolte, opepřete a přidejte do polévky. Vařte společně 10 minut.
- Nyní vmíchejte kelímek smetany ke šlehání a polévku dochuťte octem a cukrem zhruba v poměru 1:1, ale vždy záleží na vaší chuti. Vařte 3 minuty a stáhněte z ohně.
- Nakonec vmíchejte nasekaný kopr, osolte, opepřete a v případě nutnosti dochuťte cukrem s octem.
- Zastřené vejce připravíte tak, že si v menším hrnci dáte vařit vodu, přidáte lžíci octa a vařečkou vytvoříte vír. Studené vejce si rozklepněte do mističky a poté jej opatrně vlijte doprostřed víru. Vír se postará o to, aby bílek byl stále obalen kolem žloutku. Jakmile je bílek hotový, odstavte hrnec z plamene a nechte 2-3 minuty dojít. Zastřené vejce by mělo mít uvnitř žloutek alespoň částečně tekutý.
- Polévku naservírujte na talíř a zastřené vejce opatrně vložte doprostřed talíře. Ozdobte koprem a máte hotovo.
TIP: Pokud zastřené vejce nechcete dělat, můžete přidat do polévky 3 vejce a ty v ní rozmíchat.
Chutnala vám kulajda? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší kulajda se zastřeným vejcem
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews